Business Hi-Tech

Orange si Connex, umar la umar in cursa pentru clientii de business

20.04.2005, 19:10 15

Producatorul canadian de solutii mobile pentru comunicare Research in Motion (RIM) a semnat acorduri cu principalii operatori de telefonie mobila din Romania, Orange si Connex, pentru aducerea tehnologiei si a terminalelor BlackBerry si pe piata locala.

Cei doi operatori au anuntat intentia de a lansa acest serviciu aproape simultan, comunicatele oficiale sosind la un minut distanta. "Am reusit anul trecut sa ne extindem exponential afacerea din Europa si acum continuam extinderea, Romania fiind una din cele patru tari in care ne lansam produsele si serviciile in 2005", a declarat Steve Bailey, reprezentant al Research in Motion Marea Britanie.

Utilizatorii acestei tehnologii, destinate in special companiilor care au angajati care petrec mult timp pe teren, au acces in timp real la e-mail pe terminalul din buzunar si pot raspunde rapid mesajelor primite datorita tastaturii complete a aparatului. In rest, terminalul este comparabil cu un telefon mobil, functioneaza in retelele GSM/GPRS, inclusiv in roaming, suporta si apeluri de voce sau mesaje SMS, ofera acces la Internet, la serverul companiei, are aplicatii de organizer si un ecran color de dimensiuni mari. In afara de terminalele speciale, exista si telefoane mobile cu tehnologie BlackBerry, aduse in Romania de Siemens.

"Avantajul este ca nu trebuie sa verifici tot timpul e-mailul, aparatul te anunta imediat ca ai primit un mesaj nou", a explicat Bogdan Rauta, senior product manager la Orange. BlackBerry 7290, care va fi lansat cel tarziu la sfarsitul lunii iunie, are si un editor de texte si documente, inclusiv prezentari PowerPoint sau fisiere Excel si permite lucrul cu fotografii digitale. Orange si-a propus sa ofere acest serviciu numai companiilor, iar cei interesati vor avea la inceput o perioada de testare gratuita a acestui sistem.

Tehnologia presupune instalarea pe serverul de e-mail a unei platforme dezvoltate de RIM, BlackBerry Enterprise Server, care este compatibila cu serverele Microsoft Exchange, IBM Lotus Domino sau Novell. Pentru utilizatorii de BlackBerry operatorul si-a propus sa lanseze un abonament special, la care traficul de date sa fie nelimitat si sa nu influenteze tariful lunar.

Si Connex va lansa serviciul inainte de sfarsitul celui de-al doilea trimestru. "Abonamentele BlackBerry vor permite utilizarea serviciului in conditii normale de trafic specific e-mailului", a spus pentru ZF Ken Campbell, director de marketing. Tarifele exacte vor fi facute publice odata cu lansarea comerciala a serviciului, a precizat el.

Tehnologia dezvoltata de Research in Motion (RIM) este utilizata in Statele Unite, Europa si Asia, in special de catre manageri si profesionistii care calatoresc mult si au nevoie de acces continuu la e-mail pentru comunicatii de business. Tarifele pentru traficul de date realizat sunt mai mici decat cele pentru apeluri de voce, iar aparatul permite angajatilor sa lucreze si atunci cand nu sunt la birou. Faptul ca echipa de vanzari poate comunica in timp real sporeste de asemenea relatiile cu clientii si imbunatateste comunicarea dintre management si angajati. Mai mult, tehnologia este folosita cu succes la companiile care au in permanenta echipe de interventii pe teren.

Nu trebuie uitat faptul ca toate comunicatiile de date sunt complet securizate. Astfel, platforma de comunicatii care preia mesajele de pe serverul companiei le incripteaza inainte de a le retransmite prin Internet, prin reteaua GPRS, catre utilizator. Aceste mesaje sunt decriptate numai pe terminalul individual al utilizatorului, fiind astfel protejate fata de orice tentativa de acces neutorizat. Mai nou, de pe terminalele BlackBerry pot fi accesate unele aplicatii pentru afaceri, precum aplicatiile pentru relatiile cu clientii (CRM) sau cele care fac managementul resurselor companiei (ERP). Managerii pot primi in timp real alerte cu ultimele stiri sau chiar rapoartele de la softul de Business Inteligence (BI) implementat la companie. Nu lipseste nici tehnologia Bluetooth pentru utilizarea unui sistem hands-free atunci cand utilizatorul se afla la volan. Bateria terminalului 7290 tine noua zile in stand by sau patru ore de convorbire non-stop. Ca si telefon mobil, terminalul operaza in patru bande GSM, respectiv 850/900/1800/1900 MHz.

BlackBerry ocupa locul cinci in Europa in topul vanzatorilor de echipamente mobile de buzunar, dupa Nokia, HP, Palm si Sony Ericsson, fiind luate in calcul aici si organizerele cu celular, si telefoanele mobile cu functii de business. Vanzarile RIM au crescut anul trecut in Europa cu 467%.

Research in Motion a fost infiintata in 1984, iar tehnologia BlackBerry a fost lansata comercial in 1999. La inceputul anului trecut compania avea primul milion de utilizatori in lume, in special in America de Nord. Inainte de finalul lui 2004 BlackBerry numara doua milioane de utilizatori. "Vom incheia acest trimestru cu peste trei milioane de clienti in lume", a precizat Steve Bailey, de la Research in Motion Marea Britanie.



Noi servicii Orange

Pe langaacordul cu BlackBerry, Orange a anuntat reducerea preturilor la traficul de date realizat prin GPRS si EDGE, cu aproximativ 30-40% fata de tarifele actuale, in functie de tipul de abonament ales. "Pe masura ce viteza de acces la Internet creste si traficul este din ce in ce mai mare", a explicat Yves Gauthier, director executiv adjunct (deputy CEO) al Orange Romania. El a spus ca operatorul va continua extinderea acoperirii serviciului EDGE, care creste viteza de transfer a datelor pana la o medie de 200 kbps, pana ce se va atinge acoperirea nationala, probabil peste doi ani.

Orange a lansat si portalul de informatii multimedia si divertisment Orange World, varianta in limba romana. Pagina, accesibila de pe toate tipurile de telefoane mobile, fie ca sunt alb-negru sau cu ecran color, are trei categorii: informatii, divertisment si aplicatii utile. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO