Business Hi-Tech

Organizatorul personal - panica secretarelor?

12.05.2004, 00:00 20



Atenta, constiincioasa, secretara ii noteaza orele intalnirilor in agenda. Are un scris ordonat, iar directorul ii apreciaza caligrafia. Miercuri sunt deja programate trei intalniri, plus sedinta cu reprezentantii filialelor la ora 15.00. Stie ca trebuie sa il sune inainte de fiecare intalnire pentru a-i reaminti detaliile. Am putea spune ca am intalnit un manager fericit, sau poate, doar pe unul care nu a descoperit inca avantajele si perspectivele oferite de utilizarea unui PDA (Personal Digital Assistant).



PDA-ul este asistenta zvelta, inteligenta, comunicativa, mereu punctuala, rapida in hotarari, bine calculata si de ce nu, aratoasa. Pare a fi secretara de neinlocuit. Asa ar sta lucrurile din perspectiva unui manager pregatit sa-si puna in ordine afacerile si viata cotidiana. Privit prin ochii albastri ai secretarei, PDA-ul ar aduce mai degraba a amenintare. Minicomputerul usor si distractiv, cu memorie de elefant si "precizie de ceasuri elvetiene" va scoate in evidenta, parca intentionat, toate greselile ei de pana atunci. De ar putea servi si cafeaua, in birou s-ar anunta remanierea!



PDA-ul nu retine doar intalnirile programate, numerele de telefon si alte date de contact ale partenerilor de afaceri. Asistentii digitali au studiat mult mai multe, dezvoltandu-si capabilitati deosebite: redau muzica in format MP3, ruleaza filme si permit apeluri telefonice. O parte au studiat la Microsoft luandu-si titlu de Pocket PC, oferind suite de programe office (Word, Excel, Outlook), conectandu-se la retele wireless sau prin Bluetooth la alte dispozitive electronice. Functii echivalente cu acestea gasim si la celelalte PDA-uri aflate pe piata, care folosesc sisteme de operare PalmOS.





Microsoft se apropie periculos de Palm



Lupta pentru suprematie dintre Microsoft si Palm este si mai apriga, de vreme ce PDA-urile cu sisteme de operare Windows CE .Net devin tot mai cautate. Chiar daca o mare parte a utilizatorilor de PDA-uri au cunoscut mai intai interfata unui Palm, popularitatea adversarului lansat de Microsoft mostenesteo ia pe urma sistemelor de operare Windows. Datele statistice anuntate de Todd Kort - analist Gardner - confirma acest trend. Astfel, in primul trimestru al acestui an au fost vandute 1,11 milioane de handheld-uri cu sisteme Palm OS, cu 21% mai putin fata de perioada similara a lui 2003. In acelasi timp, vanzarile de PDA-uri cu sisteme de operare Windows au crescut cu 4,6%, totalizand 1,10 milioane de unitati. Una dintre explicatii pentru deprecierea cotei Palm, ar putea fi atitudinea de expectativa a unui segment important al pietei, dornic sa cunoasca noile produse intens mediatizate chiar inaintea lansarii: PalmOne Zire 31 si PalmOne Zire 72.



Dincolo de aceasta explicatie, Microsoft are atuuri mult mai puternice. Sistemele Pocket PC includ elemente si functii populare preluate de la desktop-uri - clientul de email Outlook, browser-ul Internet Explorer, managerul de fisiere, player-ul de fisiere multimedia. Toate aceste avantaje ale lui Windows Pocket PC 2003 - apreciate de utilizatorii business, de vreme ce majoritatea companiilor utilizeaza Microsoft Outlook - vor influenta favorabil accesiunea Pocket PC-ului in detrimentul Palm-ului. In plus, Pocket PC-urile sunt oferite de cea mai mare parte a producatorilor de PDA-uri - HP, Fujitsu-Siemens, Dell, Toshiba, Casio etc. Organizatoarele ce integreaza sisteme de operare Palm OS sunt reprezentate de doar doua companii: Palm si Sony.



Producatorul HP a inregistrat cea mai importanta crestere in primele trei luni ale acestui an, de 24,8% fata de acceasi perioada din 2003. Principalul motiv il reprezinta varietatea portofoliului sau, care vizeaza toate segmentele de piata prin seriile iPAQ h1940, iPAQ h2210 si iPAQ5000.



In ciuda declinului inregistrat anul trecut pe piata PDA-urilor, producatorii au continuat sa-si dezvolte produsele in domeniul multimedia vizand totodata segmentul business. Dornici in a extinde aceasta piata, majoritatea fabricantilor au implementat specificatiile Bluetooth si wireless, cautand sa-i convinga si pe actualii utilizatori de necesitatea unui upgrade. Inovatiile, precum ecranul VGA, afisajul in format portret si vedere, dimensiunile tot mai reduse, aduc o crestere a popularitatii PDA-urilor insotita de o scadere semnificativa a preturilor. Numarul de PDA-uri ce urmeaza a fi vandute in acest an ar putea atinge 10,8 milioane de unitati. Potrivit agentiei In-Stat/MDR, pentru perioada 2003-2008 sunt estimate cresteri anuale de 6,5%.





Asistenta la purtator pentru non-manageri



2004 ne prezinta PDA-uri avansate, mai mici si mai usoare, cu Wireless, Bluetooth si functii multiple pentru business, avand capacitati mai mari de procesare si de stocare a datelor, integrand camere foto si telefoane, disponibile la preturi mai mici. Managerul nu va fi singurul vizat de catre producatori; specialistii care au nevoie de mobilitate cum ar fi agentii de vanzari sau de asigurari, medicii, angajatii in spatii publice si multi altii vor fi tentati sau nevoiti sa incerce noul asistent digital. Foaia de observatii medicale va fi inlocuita de un PDA wireless, care va transmite imediat farmaciei cererea pentru medicamentele necesare sau va alerta imediat sectia specializata pentru interventia ce urmeaza a fi realizata.



Si totusi, secretara se poate relaxa, PDA-ul nu-i ameninta slujba, ci din contra i-o poate face mai usoara, stabilind un mod mai eficient de comunicare cu managerul, oferindu-i timp pentru a se ingriji de alte sarcini de birou.



PDA-ul a patruns si in restaurante, unde serveste masa chiar in acest moment. Si se descurca ireprosabil. Chelnerul isi scrie comanda ca si pana acum, dar gratie functiilor de recunoastere a scrisului de mana si prin intermediul retelei wireless, cererea clientului a ajuns deja la bucatarie. Studiile de caz au aratat ca in nenumarate tipuri de afaceri, implementarile PDA-urilor si a retelelor wireless au adus cresteri ale productivitatii si reduceri semnificative ale bugetelor privind consumabilele, transportul angajatilor etc.



In timp ce numarul utilizatorilor business este in continua crestere, pe segmentul consumer, PDA-urile vor fi atacate de telefoanele mobile inteligente, care deja ofera functii avansate de management al informatiilor personale. Compania BlackBerry se dovedeste un concurent puternic pe piata PDA-urile ce incorporeaza functii de telefon. In primul trimestru din 2004 s-au vandut peste 405.000 de dispozitive BlackBerry, ceea ce reprezinta o crestere de 353% fata de perioada corespunzatoare din 2003. Aceste handheld-uri faciliteaza citirea emailurilor prin conexiune wireless si prezinta o mini-tastatura care faciliteaza modul de lucru. In cea de-a doua jumatate a acestui an, sunt asteptate astfel de echipamente si din partea companiilor Nokia, Motorola si PalmSource.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO