Business Hi-Tech

Panasonic: Românii vor reîncepe să cheltuiască

Autor: Traian Terzianm

17.04.2011, 23:47 50

Piaţa de televizoare 3D va fi în acest an de 8.000 de bucăţi,dublă faţă de anul trecut, potrivit estimărilor făcute de ŞtefanIchim, country manager al subsidiarei locale a companiei japonezePanasonic.

Pentru acest an Pana­sonic estimează că va dubla vânzările detelevizoare 3D, într-o piaţă care s-a ridicat la peste 4.000 deunităţi. "Piaţa va creşte din cauza presiunii pe preţ. Noi vomvinde 2.000 de bucăţi. Vrem să ne menţinem cota de piaţă", adeclarat Ichim, pre­cizând că acum cel mai ieftin televizor 3Dcostă 4.000 lei, iar cel mai scump, care are diagonala de 65 inchi,20.000 lei.

Compania a înregistrat în anul fiscal 2010 - 2011 un avans cu 5%al afacerilor, la 57,8 mil. euro. Pentru acest an fiscal,directorul companiei Panasonic estimează o creştere a afa­ce­rilordin România cu 20%. În plus, el se aşteaptă ca reducerea preţurilorsă continue datorită competiţiei de pe piaţă.

"Anul acesta întreaga piaţă va creşte cu 20% şi această evoluţienu se bazează neapărat pe creşterea puterii de cumpărare. Româniiau deja în spate doi ani de criză şi s-au obişnuit. Trebuie sătrăiască în continuare", spune Ichim, precizând că în acest an seaşteaptă ca piaţa de televizoare să revină la plafoane "normale",însă nu la nivelul din 2008. "E un vis prea frumos să putem revenila acelaşi nivel de acum trei ani. Nu mai sunt nici aceiaşi bani şinici aceleaşi condiţii de credite deoarece băncile sunt reticenteacum."

Acest avans, conform lui Ichim, are la bază faptul că, după doiani de criză, românii vor începe să cheltuiască mai mult. Cele maibine vândute televizoare din România sunt cele care au diagonale de32 de inchi (81 centimetri) şi mai apoi cea de 42 (105 centimetri).Per total, piaţa de televizoare a fost de 500.000 bucăţi. Ca volum,televizoarele 3D au reprezentat 1% din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO