Business Hi-Tech

Patru întrebări despre noua platformă Facebook

Patru întrebări despre noua platformă Facebook

Autor: Ştefan Stan

07.04.2013, 19:02 829

Facebook a lansat un nou produs, Facebook Home, la un eveniment despre care toată lumea ştia că are de-aface cu telefoane, aplicaţii şi sisteme de operare, scrie CNN.

“Noi nu construim un telefon şi nu construim un sistem de operare, dar creăm ceva care este mult mai complex decât o aplicaţie obişnuită”, declară Mark Zuckerberg, CEO Facebook.


Ce este?
Home este o “familie” de aplicaţii care trimite Facebook în centrul telefoanelor care folosesc Android.
Când telefonul se aprinde, ecranul de pornire este înlocuit cu un flux de noutăţi care cuprinde postările prietenilor de pe Facebook. Utilizatorii pot interacţiona cu această interfaţă, pot da likeuri sau comenta la un post fără să deschidă vreo aplicaţie de Facebook.
O caracteristică majoră a Facebook Home a fost numită “Chat Heads”, o unealtă care îmbină Facebook Messenger cu SMS-urile normale din telefon. Mesajele primite apar indiferent de ce face utilizatorul, alături de mesaj fiind afişată şi fotografia de pe profilul Facebook al expeditorului. Utilizatorul poate decidă cu o singură atingere dacă doreşte să deschidă mesajul (fară să părăsească aplicaţia în care este), să-l închidă sau să-l păstreze pentru mai târziu.

Când şi de unde pot lua Facebook Home?
Home va fi disponibilă în magazinul Google Play pe 12 aprilie, pentru câteva modele de telefoane cu Android.Utilizatorii vor putea alege dacă doresc să instaleze permanent Facebook Home sau doar să-l încerce.
Facebook a anunţat că o versiune pentru tablete va fi lansată în „câteva luni”.
Facebook infirmă zvonurile conform cărora ar lucra la un telefon Facebook, însă HTC a prezentat un telefon creat exclusiv pentru AT&T, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Statele Unite, telefon ce va avea Android şi Facebook Home ca versiune standard a sistemului de operare.


Cum rămâne cu utilizatorii Apple?
iOS-ul Apple are un sistem de operare mai restrictiv, lăsând creatorilor Home mult mai puţin spaţiu de desfăşurare. Pentru a crea ceva ca Home pentru iOS ar necesita un parteneriat fără precedent între cele două companii. „Orice se va întâmpla împreună cu Apple, se va întâmpla cu un parteneriat. Androidul de la Google este deschis, aşa că nu trebuie să lucrăm cu Apple”, declară Zuckerberg. Facebook nu exclude însă posibilitatea unei colaborări cu Apple pe viitor.
În timpul evenimentului de anunţare, Zuckerberg a menţionat în repetate rânduri că Androidul este platforma perfectă pe care să implementeze Home. Nu este ceva nou pentru creatorii de dispozitive de telefoanele mobilă să adapteze Androidul pentru necesităţile proprii, cel mai notabil fiind Amazon, cu tabletele Kindle Fire.


Ce reacţii a provocat?
„Lăsând gluma la o parte, cred ca Home este o mişcare foarte inteligentă făcută de Facebook. Trebuie să mă joc pe ea”, scria MG Siegler, editor la TechCrunch.
Stephen Levz, redactor Wierd scria „mă întreb când Twitter şi alţii îşi vor introduce propriile „super-aplicaţii” care să cucerească ecranele şi paginile de pornire ale sistemelor de operare”.
Jesse Brown, editor la Maclean’s spunea că „arată destul de bine pentru ce este, dar dar pleacă de la persupunerea ca utilizatorii vor să folosească Facebook pentru a filtra tot ce are de-aface cu smartphonurile”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO