Business Hi-Tech

Pe site-ul OKazii.ro s-au tranzactionat bunuri de 235 de milioane de dolari in ultimii doi ani

28.01.2008, 18:05 41

Valoarea bunurilor licitate pe OKazii.ro, cel mai mare site de licitatii online din Romania, a totalizat circa 235 mil. dolari (159,7 mil. euro) in ultimii doi ani.
Daca in 2006 au fost licitate produse si servicii de aproximativ 59 mil. dolari (40,1 mil. euro), valoarea s-a triplat anul trecut, la circa 176 mil. dolari (119,6 mil. euro).
"Trebuie retinut insa faptul ca nu toate licitatiile s-au incheiat cu succes, iar aceste sume nu sunt echivalente cu valoarea reala a bunurilor si serviciilor tranzactionate cu succes prin intermediul site-ului", a explicat pentru ZF Daniel Secareanu, directorul de comunicare al Netbridge Development, compania care detine site-ul OKazii.ro.
In 2006, OKazii.ro a inregistrat aproximativ 950.000 de licitatii online, iar pe parcursul anului trecut s-au inregistrat peste 3 milioane. "Tendinta se pastreaza si la inceputul lui 2008, site-ul continuand sa inregistreze cresteri importante in toate categoriile de produse", a adaugat Secareanu.
El considera ca, in prezent, piata licitatiilor online este destul de fragmentata, cu multi jucatori mici " majoritatea locali, dar si cativa din afara tarii. "Marii jucatori de pe pietele internationale ar putea sa isi indrepte privirile spre Romania incepand din acest an, insa nu pot estima daca vom asista la schimbari majore pe piata".
De curand, OKazii.ro a anuntat ca va introduce un sistem de comisionare a tranzactiilor efectuate cu succes prin intermediul site-ului. Noul sistem va fi implementat la jumatatea lunii februarie. Secareanu nu se asteapta ca acesta sa aiba un impact semnificativ asupra cresterii veniturilor obtinute.
"Avand in vedere ca valoarea comisionului de tranzactionare va fi, in medie, sub 1%, cresterea veniturilor nu va fi foarte mare", a adaugat Secareanu, care nu a dorit sa precizeze valoarea veniturilor generate pana in prezent de catre OKazii.ro.
Reprezentantii companiei sunt de parere ca introducerea sistemului de comisionare va spori increderea publicului romanesc in licitatiile desfasurate pe internet. "In momentul in care este plasata o oferta castigatoare pentru unul sau mai multe articole scoase la licitatie, se considera ca a avut loc o tranzactie, iar vanzatorului ii va fi perceput un comision, care va reprezenta un procent din valoarea tranzactiei sau, in cazul unor categorii speciale de articole (auto/moto, imobiliare, afaceri/servicii), o suma fixa", a adaugat Secareanu.
Alte site-uri de licitatii online de pe piata locala sunt Aukro.ro (care apartine fondurilor de investitii Tiger Global Management si Wouwer Investeringen, care au platit 10 mil. euro pentru companiile locale online eJobs si Neogen), licitatzii.ro, licitez.com si minim.ro.
Netbridge Development, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de internet de pe piata locala, mai are in portofoliu site-ul de monitorizare trafic.ro si site-urile de networking social sentimente.ro si aman2.ro.
In luna martie a anului trecut, NetBridge Development s-a desprins din compania NetBridge Investments, care a incheiat anul 2006 cu un profit net de 32.392,39 euro, la o cifra de afaceri de 2,55 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO