Business Hi-Tech

Peste 300.000 de disponibilizati de la inceputul anului

01.08.2001, 00:00 10



Un sfert din cele aproape un milion de locuri de munca ocupate in sectorul telecomunicatiilor au fost "taiate" din grila firmelor in ultimele trei luni, dupa ce increderea investitorilor in sansele revigorarii economiei mondiale s-a deteriorat, relateaza Financial Times.

Un studiu efectuat de specialistii cotidianului arata ca, de la inceputul anului 2001, reducerile de personal din acest domeniu au depasit 293.000, alti 54.000 de angajati pierzandu-si slujba de la companiile care furnizau direct componente industriei de telecomunicatii.

Cele mai radicale restructurari au fost anuntate in ultimele zile la principalii producatori de echipamente din Europa si Statele Unite, exemple elocvente fiind Alcatel si JDS Uniphase.

Analistii considera ca viteza cu care se succeda anunturile referitoare la disponibilizarea salariatilor reflecta o perceptie tot ma accentuata in randul investitorilor conform careia cererea pe aceasta piata nu se va revigora in urmatorii cativa ani.

Oficial, majoritatea producatorilor de echipamente au declarat ca au dificultati in a emite estimari pentru restul anului, dar ca o decizie de reducere cu 50% a productiei pe termen lung ar fi prea aspra.

Clientii lor, operatorii de telecomunicatii, multi inglodati in uriase datorii si reusind cu greu sa se mentina pe o tendinta crescatoare, apeleaza si ei la programe de restructurare.

Analistii compara situatia din sectorul telecomunicatiilor ca un ambuteiaj pe o sosea. Companiile care se afla in spatele producatorilor si furnizorilor de echipamente sunt nevoite sa franeze tot mai des ca raspuns la viteza mica de rulare a antemergatorilor.

Pentru ca industria sa revina la capacitatea completa de productie si pentru ca firmele sa reinceapa sa angajeze personal suplimentar, vor fi necesari un an de revigorare si inca unul de crestere sustinuta, apreciaza Peter Knox, analist la Commerzbank.

Specialistii se tem insa mai mult ca accelerarea procesului de disponibilizare ar putea atrage dupa sine pierderea increderii consumatorilor si diminuarea vanzarilor atat in SUA cat si in Europa. Astfel, economiile de dincoace si dincolo de Atlantic ar mai primi un impuls pentru a intra in recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO