Business Hi-Tech

Philips iese si din afacerile cu LCD-uri

17.08.2006, 19:07 8

Compania olandeza Philips Electronics poarta discutii cu mai multe grupuri industriale si financiare privind o posibila vanzare a participatiei pe care o detine la producatorul de ecrane plate LG.Philips, potrivit bancii Merrill Lynch, scrie presa internationala, citata de Mediafax.
Merrill Lynch a aratat, intr-un e-mail trimis clientilor, ca grupul japonez Matsushita Electronic Industrial, detinatorul marcii Panasonic, este unul dintre cumparatorii potentiali, in conditiile in care compania este interesata de extinderea activitatilor proprii de producere a televizoarelor cu cristale lichide (LCD). Philips detine o participatie de 32,9% la compania mixta LG.Philips LCD, cel mai mare producator de ecrane plate in anul 2005, iar producatorul sud-coreean de electrocasnice si telefoane mobile LG Electronics controleaza 37,9% din actiunile companiei.
LG Electronics si Philips au convenit sa pastreze fiecare o participatie de minimum 30% din titlurile companiei, pana in luna iulie 2007. Oficialii din Seul ai companiei LG. Philips nu au fost disponibili pentru comentarii. Grupul olandez a vandut o participatie de 5% la LG.Philips in luna decembrie, pentru circa 615 mil. euro.
Profitul consemnat de Philips Electronics in trimestrul al doilea a fost influentat de o pierdere de 105 mil. euro, realizata de aliante precum LG. Philips, care a raportat o pierdere record in perioada aprilie-iunie, pe fondul reducerii preturilor ecranelor plate.
Speculatiile privind intentia companiei olandeze de a iesi din alianta cu LG Electronics s-au intensificat dupa ce Philips a acceptat la sfarsitul saptamanii trecute sa vanda catre un consortiu divizia producatoare de semiconductori, pentru 3,4 mld. euro.
Consortiul a preluat si o datorie de aproximativ 4 mld. euro. "Acum avem nevoie sa crestem cat putem compania si acesta este obiectivul nostru pentru urmatorii ani", a declarat Gerard Kleisterlee, director executiv Philips.
"Tranzactia marcheaza un pas important in aplicarea strategiei Philips de a se transforma intr-o companie cu ritm de dezvoltare stabil, mai putin dependent de ciclurile economice", este de parere un analist din cadrul Rabo Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO