Business Hi-Tech

Piraterie cu efect limitat

04.03.2004, 00:00 18

Pirateria a dat in ultimii ani batai de cap tot mai mari producatorilor de muzica sau filme dar si celor de echipamente cu care pot fi citite si copiate mediile de stocare. Pe masura ce industria muzicala si cinematografica inregistreaza pierderi in crestere din cauza acestui fenomen, producatorii de echipamente depun eforturi tot mai mari pentru a gasi o solutie. Deocamdata, la campania care poarta denumirea Digital Right Management s-au implicat Hewlett-Packard, Philips dar si francezii de la Thomson sau compania Apple Computer.
HP si Philips si-au dat mana recent pentru a dezvolta impreuna o tehnologie de protectie impotriva copierii de pe DVD-uri si CD-uri. Potrivit reprezentantilor celor doua firme, tehnologia va permite furnizorilor de continut digital sa ataseze la materialele difuzate un cod (broadcast flag) in care sa specifice daca acestea pot fi copiate si transmise prin Internet. Utilizatorii vor avea posibilitatea, de asemenea, sa copieze continut pe DVD-uri de un numar limitat de ori.
Recent si Thomson, producatorul francez de echipamente hi-tech, a anuntat ca si standardul MP3 care a popularizat muzica in format digital beneficiaza de DRM. Thomson precizeaza ca tehnologia MP3 are acum posibilitatea de a limita numarul de copii care pot fi realizate, spre exemplu, la o anumita melodie.
La randul sau, Apple Computer include tehnologia FairPlay in muzica ce poate fi descarcata de pe site-ul sau iTunes. FairPlay limiteaza si numarul de copii dintr-o melodie care pot fi trecute pe un CD dar si numarul de computere sau alte echipamente care pot rula o piesa descarcata de pe iTunes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO