Business Hi-Tech

Piratii software din Romania raman in atentia SUA

09.03.2005, 00:00 14

Alianta Internationala a Proprietatii Intelectuale (IIPA) va recomanda autoritatilor americane sa mentina Romania pe lista statelor monitorizate in privinta protectiei drepturilor de autor si conexe, a declarat Magda Popescu, avocat al Business Software Alliance (BSA) Romania.


"Printre motivele amintite in raportul inaintat de IIPA se numara ineficienta in aplicarea legii penale in domeniul pirateriei software, lipsa de cooperare intre institutiile statului care au atributii in acesta zona, numarul redus de dosare trimise in instanta sau faptul ca sanctiunile aplicate nu descurajeaza fenomenul. De asemenea, se face referire si la nivelul ridicat al pirateriei", a adaugat Popescu.


Raportul anual "Special 301", care analizeaza detaliat eficienta protectiei drepturilor de proprietate intelectuala in circa 80 de tari, este intocmit de United States Trade Representative (USTR). Incepand cu 1999, Romania este incadrata in categoria "Watch List", respectiv tari care trebuie in continuare monitorizate.


In opinia reprezentantului BSA Romania, posibila mentinere a Romaniei pe lista tarilor monitorizate poate afecta negativ deciziile de investitii pe piata autohtona ale companiilor americane.



"Inainte de a lua o decizie, un investitor american din domeniul editarii de programe software sau altele bazate pe drepturi de autor, cum ar fi muzica, analizeaza si acest raport. Ceea ce scrie in document poate sa-l determine sa renunte", a apreciat Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri