Business Hi-Tech

Pretul notebook-urilor a scazut cu 18,5%

30.05.2006, 00:00 16

Scaderea preturilor, un fenomen natural in lumea electronicelor, a atins o viteza neobisnuita in acest an, calculatoarelor personale ieftinindu-se intr-un ritm accelerat, scrie The New York Times.

De la inceputul anului, pretul notebook-urilor a scazut deja cu 18,5%, potrivit unei statistici realizate de compania Current Analisys, marea majoritate a calculatoarelor mobile avand acum preturi sub 1.000 $.

Iar scaderea pretului pentru notebook-uri determina o tendinta similara si pentru desktop-uri, analistii de la Gartner estimand de altfel ca vom asista la o competitie si mai intensa a preturilor dintre cele doua categorii de calculatoare. Ritmul de ieftinire al echipamentelor s-a accelerat pe masura ce s-a intensificat si razboiul preturilor dintre marii producatori.

Fenomenul nu este intamplator, potrivit Forrester Research, care estimeaza ca peste 70% din PC-urile aflate acum in exploatare sunt mai vechi de doi ani, astfel ca o tendinta de inlocuire a acestor echipamente cu unele noi ar genera o piata semnificativa. Batalia preturilor a inceput odata cu reaparitia pe piata americana a companiei taiwaneze Acer, care a urmarit sa intre cat mai repede in topul vanzatorilor din piata. Iar strategia companiei a avut un element-cheie: preturile mici.

Aceasta tactica, urmata de Acer si alte cateva companii, a dat rezultate astfel ca afacerile Dell au inceput sa scada, provocand ingrijorare intre investitori. Drept urmare si Dell a fost nevoita sa scada preturile.

In plus, disputa dintre producatorii de microprocesoare AMD si Intel, care se lupta fiecare pentru o cota de piata cat mai mare, ii pune pe producatorii de calculatoare in pozitia de a putea cere preturi mai mici.

Acesti factori, combinati, au provocat aceasta scadere a pretului la notebook-uri, iar analistii afirma ca odata ce un echipament electronic scade sub bariera psihologica de 1.000 de dolari vanzarile decoleaza, pur si simplu. Samir Bahnavi, director de cercetare la Current Analisys, spune ca vanzarile de notebook-uri au crescut cu 37% in acest an, iar 60% din PC-urile comercializate luna trecuta au avut preturi sub 1.000 de dolari. Fapt care se resimte si in cifrele de vanzari: chiar daca piata notebook-urilor a crescut cu 37%, incasarile au avansat cu numai 15,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO