Business Hi-Tech

Primii 100 de operatori telecom au trecut de bariera de 1.000 mld. dolari

11.10.2002, 00:00 22

Primii 100 operatori de telecomunicatii din lume, clasificati de CIT Publications in noul sau serviciu CIT-Online in functie de veniturile totale obtinute in ultimul an fiscal, au reusit sa castige peste 1.000 de miliarde de dolari pentru prima data in istorie.

Studiul realizat de CIT Publications, companie de cercetare a pietei telecomunicatiilor, cu 15 ani de experienta in acest domeniu, arata ca veniturile totale obtinute de primele 100 de companii care activeaza in industria telecomunicatiilor in ultimul  an financiar s-au ridicat la 1.040 de miliarde de dolari.



Cifra reprezinta o rata de crestere de 8% fata de anul anterior. In studiul realizat in 2001, rata de crestere a telecomurilor care se aflau atunci pe primele 100 de locuri, era de 14% fata de 2000.

Daca acest declin in rata de crestere a veniturilor companiilor de telecomunicatii se poate explica prin maturizarea pietei, alti indicatori arata ca recesiunea se manifesta puternic in acest domeniu, spun autorii studiului.

Cea mai substantiala modificare s-a facut simtita la capitolul profit net. Din rezultatele obtinute de cele 100 de firme pe ultimul an fiscal rezulta o pierdere totala de 50 de miliarde de dolari comparativ cu un profit net de 44 miliarde de dolari in anul anterior.

Situatia nu pare a se imbunatati, sustin specialistii CIT. "Printr-o examinare a celor 20 de companii aflate in varful clasamentului care au anuntat deja rezultate financiare la sfarsitul lunii iunie 2002 se remarca faptul ca veniturile totale sunt in crestere cu numai 0,8% fata de 30 iunie 2001. Aceleasi 20 de companii au inregistrat in tot anul 2001 o crestere a veniturilor, prin raportare la 2000, cu 8,9%", se mai arata intr-un comunicat CIT-Online.

In topul celor 100 de companii clasificate in functie de venituri, operatorul japonez NTT isi consolideaza pozitia intai obtinuta si in studiul publicat de CIT in 2001. Urmatoarele noua locuri sunt dominate de operatori din Statele Unite si Europa.

De remarcat ca WorldCom, companie americana care si-a depus dosar pentru intrarea in faliment la inceputul acestui an dupa ce autoritatile din Statele Unite au constatat ca a recurs la fraude contabile, figureaza pe pozitia a opta.

Operatorul american AT&T, clasat anul trecut pe locul secund a fost de pasit de aceasta data de companiile Verizon si SBC. British Telecom a iesit total din clasamentul primelor zece companii de telecomunicatii din lume, in functie de venituri iar locul sau a fost luat de operatorul spaniol Telefonica.

Cele mai indatorate companii de telecomunicatii din Europa, Deutsche Telekom si France Telekom, sunt si ele prezente in primele zece pozitii, ocupand locurile cinci respectiv sapte.

Cu certitudine insa se poate spune ca ultimul an fiscal nu a fost de prea bun augur pentru operatorii din America si Europa. Lucrurile se schimba insa atunci cand vine vorba de companiile asiatice care domina clasamentul operatorilor cei mai profitabili.

In clasamentul primelor zece companii cu cea mai ridicata rata a profitului in ultimul an fiscal se afla numai o companie europeana, Swisscom (pe locul 2) si una mexicana, Telmex (locul 8).

Celelalte noua companii provin din Turcia, Taiwan, China, Emiratele Arabe Unite, Singapore si India. Cea mai profitabila s-a dovedit a fi Turk Telecom cu o rata de 35,7%.

Studiul realizat de CIT Publications s-a bazat pe veniturile inregistrate de companii din serviciile de telecomunicatii. Dar pentru a oferi o imagine completa asupra industriei, autorii studiului Telecoms Top 100 plus au mai intocmit clasamente luand in considerare si alti indicatori cum ar fi profitul net, profitabilitatea, activele, datoriile pe termen lung si altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO