Business Hi-Tech

Proiectul bibliotecii digitale ii aduce lui Google un nou proces

24.10.2005, 16:03 17

Problemele pe care le-a intampinat Google in ceea ce priveste proiectul Google Print Library Project (prin care si-a propus sa creeze o bilioteca digitala universala online) nu s-au incheiat, intrucat compania a fost actionata din nou in justitie saptamana trecuta de cinci mari edituri de carti, conform CNN News.

Google Print reprezinta o initiativa a celui mai mare motor de cautare din lume, lansata la sfarsitul anului trecut, de a crea cea mai mare biblioteca digitala online (prin scanarea unui numar foarte mare de carti, provenite din mari biblioteci ale lumii) si de a permite utilizatorilor sa efectueze cautari prin acestea.

Editurile McGraw-Hill, Pearson Plc, Viacom, Simon & Schuster si John Wiley & Sons au intentat proces in urma mai multor discutii care s-au soldat cu concluzia ca materialele publice puse la dispozitia cititorilor in biblioteci nu ar trebui puse in aceeasi categorie cu cele protejate prin drepturi de autor, scrie CNN News.

"Aceste incercari de a intrerupe proiectul Google Print sunt parca impotriva intereselor cititorilor din lume, dar si a autorilor si editurilor care ar putea beneficia de recunoastere la nivel international", a replicat David Drummond, consilierul general al Google pe aceasta problema.

Astfel, Google se afla acum la cel de-al doilea proces care i se intenteaza pe motiv ca, prin scanarea cartilor fara a obtine acordul explicit al autorilor, incalca drepturile de autor.

Noul proces in care este actionat Google indica faptul ca in prezent se traseaza granitele terenului de lupta pentru protectia la copiere a continutului digital (muzica, filme si mai nou carti), iar compania s-ar putea afla mult timp de acum inainte in astfel de dispute legale, comenteaza CNN News.

In septembrie, Google a fost actionat in justitie sub acuzatii similare de o organizatie care reprezinta interesele scriitorilor, Authors Guild, si alti cativa scriitori independenti.

Compania a intrerupt temporar proiectul bibliotecii digitale globale, in luna august, la presiunile editurilor si ale autorilor de opere literare care s-au aratat ingrijorati de posibilele incalcari ale drepturilor de autor, scrie CNN News. Insa munca pentru a scana numarul mare de carti planificate sa fie cuprinse in Google Print este programata sa reinceapa in noiembrie, au precizat oficialii Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO