Business Hi-Tech

PWC a ajuns consultantul statului pentru listarea Romtelecom

PWC a ajuns consultantul statului pentru listarea Romtelecom

Autor: Adrian Seceleanu

08.12.2011, 00:07 612

Ministerul Comunicaţiilor a selectat Pricewaterhousecoopers Audit SRL pentru a-i asigura instituţiei servicii de consultanţă în legătură cu eventuala fu­ziune a Romtelecom cu Cosmote şi listarea pe bursă.

Contractul are o valoare estimată de 200.000 de euro fără TVA şi o durată de şase luni, cu finalizare nu mai târziu de 30 mai 2012. Suma va fi achitată de Rom­telecom. În competiţie au mai fost şi KPMG şi o asociere între Deloitte şi Boştină şi Asociaţii SPRL şi Reff & Asociaţii SCA. Romtelecom a selectat pentru acelaşi proces banca americană de investiţii Morgan Stanley.

"Toate ofertele depuse de firmele parti­cipante au întrunit condiţiile de cali­ficare. În urma analizei punctajului total aferent fiecărei oferte depuse, s-a constatat faptul că oferta care a primit cel mai mare punctaj este depusă de SC Price­water­housecoopers Audit SRL, obţinând un punctaj total de 96 de puncte din 100", a anunţat ministerul.

ãPrin parcurgerea acestei etape, pentru reprezentanţii statului român s-au creat premisele pentru analiza oportunităţilor fuziunii Romtelecom-Cosmote", a declarat Marius Fecioru, secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

PWC va asista statul român în negocierile dure care vor urma în luna decembrie cu grupul elen OTE în ce priveşte listarea pe bursă a Romtelecom şi cota pe care ar urma să o mai aibă România în entitatea care s-ar putea forma în urma unei fuziuni cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote.

Alături de viitorul consultant, în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom vor fi implicaţi alţi doi consultanţi, respectiv casele de avocatură Stoica&Asociaţii (condusă de fostul vicepreşedinte PDL Valeriu Stoica) şi Boştină&Asociaţii.

Stoica&Asociaţii a fost selecţionată şi anunţată de Romtelecom la începutul lunii august pentru servicii de consultanţă şi asistenţă juridică.

În cazul Boştină&Asociaţii, casa de avocatură a fost selecţionată în 2008 şi va asigura Ministerului Comunicaţiilor servicii de asistenţă juridică în procesul de listare a operatorului telecom, prin elaborarea documentelor de selectare a consultantului şi a brokerului pentru începerea tranzacţionării la bursă a companiei, potrivit contractului încheiat în acel an.

La începutul acestei luni banca americană de investiţii Morgan Stanley era aşteptată să prezeinte grecilor de la OTE - acţionarul majoritar al Romtelecom şi Cosmote şi a ministrului Valerian Vreme un raport care să arate dacă este bine sau nu ca Romtelecom şi Cosmote să fuzioneze înainte de o listare la bursă. OTE are 54% din Romtelecom şi pachetul majoritar al Cosmote România, iar statul român deţine 46% din operatorul de telefonie fixă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO