Business Hi-Tech

"Bricolajul" informatic scoate bani

06.03.2001, 00:00 13



Inovatiile in domeniul IT nu mai sunt demult o noutate dar totusi dotarea propriului calculator cu un sistem de racire a procesorului bazat pe apa pare sa depaseasca chiar si limitele tehnologiilor cu cea mai rapida evolutie.

Tom Leufkens si-a echipat PC-ul cu o pompa utilizata in mod normal intr-un acvariu si cu un dispozitiv care facuse parte din sistemul de servodirectie al unei masini.

Dintre antecedentele sale se remarca si incercarea de a dota un calculator cu un mic compresor de fridiger. ai toate acestea pentru a mari viteza microprocesorului.

Leufkens este de fapt unul dintre tot mai numerosii "overclockeri" - pasionatii de calculatoare care incearca sa PC-urile si diferitele componente ale acestora dincolo de limitele lor de fabricatie.

Pentru a determina spre exemplu microprocesorul sa ruleze la o viteza uneori dubla fata de cea prevazuta de producator, "overclockerii" isi asuma riscul de a produce defectiuni ireparabile calculatorului. Cu toate acestea, Leufkens a perseverat si a reusit chiar sa faca din pasiunea sa o afacere banoasa.

Asa s-a nascut Leufken Technologies, firma specializata in comercializarea de sisteme de racire pentru procesoare. "Am vazut chiar persoane care faceau teste cu azot lichid. Este totusi o solutie fortata si, evident, prea periculoasa", este de parere Leufkens.

Practica de fortare a componentelor de PC pentru obtinerea unei performante mai ridicate dateaza inca din primele zile ale erei calculatoarelor personale. Cu putine cunostinte de hardware, utilizatorul unui PC putea determina un cip de 33 MHz sa ruleze la 50 MHz.

La inceput, producatorii de microprocesoare au tolerat aceasta practica dar i-au avertizat pe cei care apeleaza la ea ca nu garanteaza functionarea in bune conditii a respectivului component dupa fortarea sa.

Cu timpul insa overclocking-ul a fost utilizat in scopuri mai putin personale si anume pentru plasarea pe piata a unor procesoare care la vanzare erau clasificate ca fiind dintr-o categorie superioara.

Acum insa industria producatoare a devenit mult mai ingrijorata de suprasolicitarea componentelor PC-urilor, suprasolicitare care poate duce uneori la incendii. Din fabricatie, viteza unui microprocesor este strans legata de temperatura acestuia, astfel incat fortarea sa conduce la supraincalzirea dispozitivului.

In consecinta, "overclockerii" au fost nevoiti sa gaseasca un sistem de racire a procesorului, chiar daca aceasta se face prin intermediul apei si functioneaza ca la un automobil.

Practicantii acestui tip de interventie au ajuns insa si mai departe. Spre exemplu, compania lui Leufkens vinde astfel de dispozitive de racire numai bune de instalat.

Anul trecut, sistemele de racire a procesoarelor au condus la obtinerea unor vanzari totale de 300.000 de dolari. Fata de anul anterior cand acest segment de activitate furniza 10% din veniturile companiei, in 2000 ponderea a crescut la 40%.

"Explicatia pentru vanzarile atat de mari la sistemele de racire se numeste AMD Thunderbird. Procesorul functioneaza la o temperatura de doua ori mai mare decat oricare alt component al calculatorului , ceea ce face necesara procurarea unui sistem de racire mai puternic daca vrei sa-l faci sa fie mai rapid", precizeaza Leufkens.

Pe langa pompele cu apa, "overclockerii" mai recomanda un gadget care actioneaza ca un dispozitiv de transfer termic.

Singurul incovenient este ca diferentele foarte mari de temperatura intre extremitatile dispozitivului pot produce condensari in timpul cand PC-ul este in repaus, creand astfel posibilitatea aparitiei unor scurtcircuite la pornirea calculatorului.

Pentru cei care risca mai mult, compania daneza VapoChill ofera spre vanzare o carcasa de calculator care include un mic compresor de frigider care "scalda" procesorul unui PC la o temperatura de numai cateva grade Celsius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO