Business Hi-Tech

"Minunea" care iti muta pozele de pe celular pe calculator cat ai clipi

17.03.2004, 00:00 87



Sa ne gandim la urmatorul scenariu. Iti cumperi un telefon cu toate functiile posibile: ecran color, camera foto digitala incorporata cu care poti sa faci fotografii in vacanta, la botezul copiilor sau la un salon auto, capabilitati MMS prin care poti sa trimiti imaginile sub forma de mesaje cu poza catre alte telefoane compatibile sau pe e-mail. Telefonul are port IrDA pentru transferarea prin infrarosu a imaginilor si poate a agendei cu contacte si, eventual, cealalta cunoscuta tehnologie de transfer, dar psrin unde radio, Bluetooth.



In general, fotografiile capturate cu telefonul pot fi descarcate si pe computer, fie el de birou sau portabil, prin IrDA sau prin Bluetooth. De ce sa faci asta cand ai posibilitatea sa le transmiti prin MMS? Pentru ca, fie ai neglijat activarea serviciului GPRS la operatorul de telefonie mobila pe a carui retea te afli, fie pentru ca, uneori vrei pur si simplu sa stochezi imaginile pe un CD. Cum nu s-a inventat inca nici un celular care sa scrie imaginile direct pe CD, ai nevoie de un cablu de date.



Pentru ca nu mereu producatorul telefonului pune in pachet si un cablu pentru descarcarea datelor din celular pe PC, atunci va trebui sa gasesti o solutie. Daca ai laptop sau organizator personal dotat cu tehnologie Bluetooth sau port IrDA transferul se face in principiu usor, "aliniind" echipamentul cu telefonul si pornind sesiunea de emisie-receptie.



La computerele de birou mai rar gasesti insa incorporat un port IrDA, direct de catre producator. Cea mai la indemana solutie si deloc costisitoare: achizitionarea unui adaptor IrDA sau Bluetooth. Pe piata romaneasca, astfel de adaptoare pot fi gasite la RAL Computers. Cel pentru IrDA (pe care l-am testat pe un PC asamblat "in casa" si un telefon mobil Panasonic GD87) costa 29 de dolari, pret la care trebuie adaugat si TVA. Este produs de firma ACTiSYS si poate fi conectat la computer printr-un cablu USB. Lucreaza cu aproape orice sistem de operare Windows (de la 98SE pana la XP), este livrat in pachet cu un CD ce contine driverele. Instalarea lor nu este obligatorie, spre exemplu, la Windows XP pentru ca sistemul de operare recunoaste automat adaptorul. Producatorul echipamentului recomanda insa instalarea softului special chiar si in aceste cazuri.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO