Business Hi-Tech

Raportul The State of Romanian-Born Early-Stage Startups 2023: Peste 63% din start-up-urile româneşti early-stage au angajaţi şi peste 80% dintre acestea sunt fondate de o echipă. Doar 3% din start-up-uri generează venituri peste un mil. euro

Raportul The State of Romanian-Born Early-Stage Startups...

Autor: Alexandra Cepăreanu

30.03.2023, 19:38 64

Ecosistemul antreprenorial de tehnologie este unul tot mai de interes pentru români, iar cei care păşesc pe acest drum nu se opresc la prima lor încercare, arată rezultatele raportului anual The State of Romanian-Born Early-Stage Startups 2023, realizat de Launch, proiect dedicat start-up-urilor de tehnologie iniţiat în 2021 de How to Web. Potrivit raportului, peste 58% dintre respondenţi au fondat chiar şi peste trei start-up-uri. Raportul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 200 de răspunsuri ale fondatorilor români, au transmis reprezentanţii How to Web şi Launch printr-un comunicat.

„Scopul raportului este să conturăm călătoria şi profilul fondatorului român, cu toţi factorii care influenţează creşterea sa, de la factori pozitivi la negativi şi, bineînţeles, tăria cu care sunt echipaţi pentru a depăşi provocările - pentru a inspira cât mai mulţi viitori fondatori să intre în lumea tehnologiei”, a spus Alexandru Agatinei, CEO al How to Web şi co-organizator Launch.

De asemenea, aproape 82% din start-up-urile româneşti sunt fondate de o echipă, în timp ce 18,2% dintre start-up-uri sunt dezvoltate de antreprenori independenţi.

„Cât despre modul de operare al unui startup early-stage românesc, aproape 64% din ele au deja angajaţi. Lipsa unor proceduri bine puse la punct sau bugetele limitate sunt factori care determină de obicei un procent scăzut de angajări în cadrul acestor modele incipiente de business, dar fondatorii români arată rezultate pozitive, unii chiar cu peste 30 de angajaţi.”

Reprezentanţii How to Web şi Launch consideră că ultimii ani de dezvoltare regională şi expertiză tot mai avansată în domeniul tehnologic pe plan local au deschis mai multe orizonturi şi pentru afacerile româneşti. Astfel, startup-urile se concentrează pe o arie largă de industrii pentru care să dezvolte produse de succes.

„Această varietate ne denotă interesul şi pasiunea acestora pentru a crea soluţii pentru probleme existente şi nu doar de a urmări trenduri.”

Conform raportului The State of Romanian-Born Early-Stage Startups 2023, peste 27% din startup-uri sunt în punctul în care nu generează venituri deloc, iar la polul opus se află 3% din start-up-uri care deja generează venituri peste un milion de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO