Business Hi-Tech

Razboiul camerele foto: taxele desfiintate de Bucuresti sunt reintroduse de Bruxelles

09.03.2007, 19:13 21

Piata autohtona a camerelor foto digitale ar putea sa cunoasca o scadere incepand din aprilie a.c., daca initiativa Comisiei Europene de a introduce un impozit de 4,9% pentru aceste produse va deveni operationala.
In prezent, camerele foto digitale sunt considerate echipamente IT si nu sunt impozitate. Executivul de la Bruxelles intentioneaza insa sa schimbe lucrurile si sa incadreze aparatele foto care sunt capabile sa "filmeze" in categoria camcorderelor, echipamente care sunt impozitate cu 4,9%.
Ratiunile care stau la baza acestei propuneri a Comisiei Europene sunt neclare, in conditiile in care productia europeana de camere foto digitale este inexistenta si deci nu se poate discuta nici macar despre o masura protectionista.
Cele mai importante asociatii mondiale ale producatorilor si distribuitorilor de camere foto digitale efectueaza in aceste zile un lobby intens pentru ca aceasta masura sa fie abandonata.
Bucurestiul a fost deja vizitat de trimisi ai CIPA (Camera and Imaging Products Association), organizatie care reuneste cele mai mari companii din domeniu, printre care Canon, Pentax, Panasonic, Konica Minolta, BenQ.
Acesti emisari au stabilit impreuna cu companiile romanesti masuri comune impotriva adoptarii noii taxe.
"Organizatiile mondiale ale producatorilor au formulat deja obiectii la Bruxelles. In Romania, Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente IT&C (APDETIC) lucreaza la un document care va argumenta lipsa de temei a unui astfel de impozit, pe care il va trimite Comisiei IT&C din Parlamentul Romaniei, ministerului de resort si Ministerului Economiei si Comertului", a declarat pentru ZF Valentin Negoita, presedintele organizatiei.
Asociatiile producatorilor de camere foto argumenteaza ca acestea nu pot fi considerate camere video, asa cum intentioneaza Comisia Europeana, deoarece capabilitatile de inregistrare video sunt secundare in comparatie cu functia principala (foto), iar performantele, reduse.
Pentru Romania situatia este cu atat mai stranie, cu cat vreme indelungata camerele foto digitale au fost incadrate in categoria bunurilor de lux si supraimpozitate cu 25%. In urma unei intense campanii, taxa a fost desfiintata, ceea ce a dus la cresterea vanzarilor.
"Dupa ce aceasta categorie de produse nu a mai fost taxata, piata a crescut de sase-sapte ori, iar bugetul de stat a incasat de trei-patru ori mai multi bani doar din colectarea TVA, fara sa mai punem la socoteala celelalte beneficii, cum ar fi reducerea pietei negre.
In cazul in care Comisia Europeana va introduce aceasta taxa, businessul cu camere foto nu va fi afectat doar in Romania, ci in toata Uniunea, si, din pacate, cel ce va trebui sa suporte aceasta taxa va fi consumatorul european", apreciaza Nicu Stancescu, sales & marketing manager Canon.
"Nu credem ca exista un motiv intemeiat care sa determine CE sa introduca aceasta taxa, deoarece este foarte clar ca un aparat foto digital are capabilitati restranse de filmare. Normal ar fi fost sa lase aparatele foto in pace si sa se introduca camerele video in categoria IT si sa nu mai fie taxate, deoarece modelele actuale de camere video sunt practic echipamente IT", a continuat Stancescu.
Reprezentantul unui alt mare producator mondial, Olympus, nu crede ca va fi un recul major pe piata camerelor foto, dar vede pe zona entry level un competitor puternic pentru aparatele foto: telefoanele mobile cu camera integrata.
"Culmea e ca telefonul mobil este capabil sa inregistreze si video si, daca argumentul Comisiei Europene s-ar aplica, ar trebui ca si acest echipament sa fie taxat cu 4,9%, ceea ce din fericire nu se intampla", spune Ioan Craciunescu, manager Olympus Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO