Business Hi-Tech

Reding propune CE lansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei

Reding propune CE lansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei

Comisarul Viviane Reding (foto) propune lansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru ca fostul premier Tariceanu a schimbat in august 2008, inainte de termen, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (FOTO: Agerpres)

26.01.2009, 18:09 19

Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala, va propune Comisiei Europene (CE) in cursul acestei saptamani lansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru interferenta in independenta Autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor, institutie care elaboreaza reguli ce influenteaza in mod direct o piata cu o valoare anuala de peste 4 miliarde de euro. O decizie in acest sens ar putea fi anuntata pe 29 ianuarie, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al comisarului, Martin Selmayr.

Actiunea Comisiei Europene a fost declansata ca urmare a demiterii presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, la 18 august, decizie suspendata ulterior de Tribunalul Bucuresti. In aceste conditii, Guvernul Romaniei a decis restructurarea ANRCTI prin ordonanta de urgenta sub denumirea de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC). Fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu l-a instalat atunci in functie pe Liviu Nistoran, antreprenor implicat in industria de comunicatii si fost deputat PD. Imediat dupa ce a preluat sefia guvernului, Tariceanu l-a dat afara inainte de termen (5 ani), in martie 2005, si pe presedintele arbitrului telecom instalat in functie pe durata administratiei PSD, Ion Smeeianu.
In mod ironic, acest anunt al Comisiei Europene vine intr-o perioada in care si noua administratie PDL-PSD ar intentiona sa il schimbe din functie pe Liviu Nistoran, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, conform informatiilor care circula pe piata telecom. Noul guvern ar avea pe masa doua posibilitati, respectiv trecerea in subordinea Parlamentului a ANC sau spargerea in doua a institutiei. Ambele decizii ar presupune reorganizarea ANC si ar facilita decapitarea arbitrului telecom.
Posibilitatea lansarii procedurii de infringement de catre Comisia Europeana pe tema independentei ANC ar putea bloca tentativa noii administratii de a il schimba din functie pe Liviu Nistoran, cred unele surse de pe piata.
Deciziile arbitrului telecom pot afecta in mod direct afacerile din Romania ale gigantilor telecom Orange, Vodafone, OTE sau Deutsche Telekom.
Purtatorul de cuvant al CE spune ca intentia privind lansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru interferenta in independenta Autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor a fost anuntata inca de anul trecut de catre Viviane Reding, atunci cand aceasta a sustinut ca independenta Autoritatii romane de Reglementare in domeniul Telecomunicatiilor este pusa sub semnul indoielii si a transmis o serie de scrisori autoritatilor de la Bucuresti, in ultima cerand un raspuns de la Guvern pana la 24 octombrie.
In mod ironic, intentia Comisiei Europene vine intr-o perioada in care si noua administratie PDL - PSD ar intentiona sa il schimbe din functie pe Liviu Nistoran (foto), actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru ComunicatiiIntr-o scrisoare transmisa fostului ministru Laszlo Borbely la 17 octombrie, Viviane Reding preciza ca "independenta autoritatilor nationale de reglementare este unul din principiile de baza ale reglementarilor UE din domeniu".
"Este in interesul de a avea o legislatie echitabila, o concurenta reala si al tuturor consumatorilor ca autoritatile de reglementare sa fie independente in gestionarea zilnica a sarcinilor ce le revin", a declarat comisarul Reding, in scrisoare.
Comisarul UE a spus ca, pentru a garanta aceasta independenta, mandatul presedintelui unei autoritati nationale de reglementare trebuie intrerupt doar din motive bine definite in prealabil si bine justificate.
"Indemn autoritatile romane sa aplice in totalitate principiile garantand independenta autoritatilor nationale de reglementare si sa ne informeze fara intarziere asupra motivelor care dus la luarea masurilor recente", a afirmat Reding.
Reprezentantul UE a adaugat ca serviciile Comisiei vor urmari cu atentie acest subiect. "Nu voi ezita sa propun masuri legale daca independenta autoritatii de reglementare din domeniul telecomunicatiilor nu este respectata pe deplin", a mai spus comisarul Reding.
Scrisoarea a fost transmisa ca urmare a demiterii presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, la 18 august, decizie suspendata ulterior de Tribunalul Bucuresti.
In aceste conditii, Guvernul Romaniei a decis restructurarea ANRCTI prin ordonanta de urgenta sub denumirea de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC).
Martin Selmayr sustine ca au fost primite mai multe raspunsuri de la Guvern, considerate insa nesatisfacatoare. De asemenea, potrivit purtatorului de cuvant al CE, Reding apreciaza ca este vorba despre o incalcare a regulilor telecom, dar si a principiilor statului de drept, in speta fiind vorba despre o decizie judecatoreasca nerespectata.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO