Business Hi-Tech

Reducerile de pret la camere digitale scad profitul Olympus

10.08.2004, 00:00 18

Producatorul japonez de camere foto si echipamente pentru imagine Olympus a anutat ca profitul net a scazut cu 88,4% in trimestrul doi al acestui an din cauza scaderii preturilor de vanzare a camerelor foto digitale.
Profitul net al companiei a ajuns la 9,9 milioane dolari, in scadere de la 81,9 milioane in trimestrul doi din 2003, au raportat oficialii companiei care este cel mai mare producator mondial de endoscoape. Pana la momentul curent profiturile companiei pe acest an au scazut cu 87,7% fiind de numai 17,1 milioane de dolari.
"Profiturile au scazut din cauza costurilor relativ mari si a scaderii semnificative a preturilor de vanzare mai ales pe piata din Japonia" au explicat oficialii Olympus. "Vanzarile noastre de camere digitale au crescut cu 53% pana la 2,3 milioane exemplare in primul trimestru, ceea ce se traduce intr-o crestere a cotei mondiale de piata de la 15% in 2003 la 17% anul acesta" a spus Hideo Yamada directorul Olympus la conferinta de presa. "In termeni de vanzari avem un start excelent si estimam ca vom avea la sfarsitul anului fiscal in martie 2005, 11 milioane de unitati vandute" a continuat Yamada.
Cu toate acestea scaderea accentuata a preturilor la camarele foto digitale, intensificarea competitiei si schimbarea optiunii consumatorilor catre modelele low-end care sunt mai ieftine a afectat profiturile pe primul trimestru. "Pretul mediu pentru camerele noastre digitale a scazut cu 18% in primul trimestru fata de pretul mediu din anul fiscal incheiat in martie 2004, aproape dublu fata de estimarile noastre care prevedeau o scadere de numai 10% a pretului" a comentat Kazuhiro Watanabe directorul departamentului de finante de la Olympus.
Efectul scaderii preturilor coroborat cu schimbarea interesului consumatorilor catre produsele cu pret redus a facut ca profitul Olympus sa fie egal cu zero in primul trimestru. Totusi compania nu si-a schimbat estimarile privind profitul la sfarsitul anului fiscal care se incheie in martie 2005, motivand ca anticipeaza o revenire a profitabilitatii segmentului de camere digitale odata cu lansarea unor noi modele in a doua jumatate a anului.
Tinta anuntata de Olympus este un profit net de 292,5 milioane dolari in conditiile unor venituri impozabile de 6,57 miliarde de dolari. "Tinand cont de planul nostru agresiv de a lansa multe modele noi in a doua parte a acestui an, credem ca vom reusi sa atingem un profit operational de 135 milioane de dolari pentru divizia de camere digitale in acest an fiscal, conform cu tintele noastre initiale" a explicat Watanabe strategia companiei.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO