Business Hi-Tech

Reuters: Romanii fac lumina in jocul Harry Potter

31.07.2007, 18:45 19

Versiunea pentru telefoane mobile a jocului "Harry Potter and the Order of the Phoenix" foloseste o noua tehnologie de iluminare dinamica a mediului virtual, dezvoltata de catre divizia din Romania a gigantului Electronic Arts (EA), cel mai mare publisher de jocuri video din lume, scrie presa internationala.
"Noi am inventat conceptul de iluminare dinamica (dynamic lighting)", a declarat Mihai Pohontu, general manager diviziei de jocuri pentru telefoane mobile a EA Romania. Pohontu a infiintat studiourile EA in 2005. Compania are in prezent 145 de angajati, iar numarul acestora va urca la 175 pana la sfarsitul anului.
Printre alte jocuri dezvoltate sau adaptate pentru telefoanele mobile de catre EA Romania se numara Medal of Honor, seria EA Sports FIFA si Need for Speed Carbon.
Potrivit informatiilor din presa, romanii sunt printre cei mai cautati programatori din lume, companii multinationale de IT orientandu-se catre tara si Europa de Est in general, pentru a putea obtine avantaje de pe urma expertizei profesionale si fortei de munca ieftine.
Romania are insa si o reputatie negativa, fiind cunoscuta pentru un numar ridicat de tentative de frauda electronica si o comunitate puternica de hackeri. Insa businessul IT legal reprezinta unul dintre segmentele de export cu cel mai ridicat ritm de crestere, generand o cifra de afaceri de aproximativ un miliard de euro. Circa 90% din cele 1.000 de companii IT din Romania sunt detinute de catre straini, iar guvernul spera ca exporturile vor atinge nivelul de un miliard de euro in urmatorii doi ani. In plus, posibilitatea de a atrage fonduri din Uniunea Europeana si salarii relativ mici constituie un alt punct de atractie.
"In Europa de Est, Romania este considerata ca avand cel mai mare potential de crestere, alaturi de Turcia si Rusia", a declarat Stefan Cojanu, directorul general al Oracle Romania. Producatorul gigant de software de business, care are un centru de suport si dezvoltare software in Romania, si-a dublat numarul de angajati la 1.000 in ultimul an si intentioneaza sa angajeze inca 500 de persoane.
Salariul mediu din IT este de aproximativ 600 de dolari (438 euro) pe luna, comparativ cu nivelul de 1.050 dolari (776,5 euro) din Polonia, respectiv 950 dolari (693,5 euro) in Cehia.
"Distanta redusa, fusul oral si mentalitatea in afaceri ne-a determinat sa ne extindem operatiunile intr-o tara in care costurile sunt mai mici", a mai spus Cojanu. In luna februarie a acestui an, Bill Gates a deschis un centru de suport tehnic Microsoft la Bucuresti.
Insa unii analisti considera ca sectorul IT din Romania se confrunta cu un risc de supraincalzire. Cresterile mari ale salariilor persoanelor cu vechime (de peste 10%) si lipsa personalului nou calificat au diminuat entuziasmul unor investitori. In plus, tara se confrunta cu problema emigrarii angajatilor care cauta salarii mai bune.
Analistii considera ca aceasta situatie a determinat companiile sa se concentreze pe centre de suport sau de dezvoltare software, care necesita personal mai putin calificat, cu pretentii salariale mai mici.
"Romania ramane o piata buna pentru outsourcing, dar nu pentru dezvoltatori software de top", crede Dragos Stanescu, director de vanzari si marketing la Gecad, compania care a vandut solutia RAV Antivirus catre Microsoft in 2003.


Risc de supraincalzire in industria locala IT?

Unii analisti considera ca sectorul IT din Romania se confrunta cu un risc de supraincalzire din cauza cresterii puternice a salariilor si a dificultatii cu care se gaseste personal nou.

Totusi pentru moment Romania isi pastreaza avantajul costurilor mici: salariul mediu din IT este de aproximativ 600 $ pe luna, comparativ cu nivelul de 1.050 $ din Polonia si 950 $ in Cehia.

Exporturile Romaniei pe segmentul IT ar putea atinge 1 mld. euro in urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO