Business Hi-Tech

Rezervarile online de bilete de avion: mult confort, putin efort!

07.04.2004, 00:00 49



Procedura standard in cazul in care aflam ca trebuie sa plecam intr-o calatorie in strainatate este sa sunam la toate companiile aeriene pe care le stim, sa aflam preturile si locurile disponibile. O procedura care ne da batai de cap tuturor: obtinerea de informatii cu acele "hold-uri" insuportabil de lungi, in care stam si ascultam (pentru a cata oara?) Mozart, apoi gasirea unei cai de intelegere cu operatorul, si in cele din urma analizarea si compararea preturilor...



Ei bine, Internetul ne scuteste si de aceasta data de bataia de cap, oferind inestimabilele (din acest punct de vedere) servicii de rezervare online de bilete de avion. Un zbor tur-retur Bucuresti-Londra poate costa intre 285 Euro (cu Malev - Hungarian Airline) si 580 Euro (Alitalia - Linee Aeree Italiane), fara taxe de aeroport. O diferenta deloc neglijabila.



Sa nu credeti ca preturile de mai sus difera in functie de clasa. Acestea sunt costurile pentru clasa economica. In general preturile difera in functie de factori cum ar fi: compania aeriana, taxele de aeroport, numarul de zile dintre data plecarii si a sosirii, ziua calatoriei sau daca exista cel putin o duminica inclusa in sejur.



KLM Romania este unul dintre operatorii de transporturi aeriene care permit rezervarea online de bilete de avion. In plus, va puteti rezerva online o camera la hotel sau o masina in sistem "rent-a-car" pentru majoritatea destinatiilor din intreaga lume.



Cu Tarom, la fiecare rezervare online, castigi bonusuri in cadrul programului "smart miles". Pentru prima rezervare online obtii 500 mile si apoi cate 100 mile pentru orice alta rezervare online efectuata ulterior.



AirTickets.ro este primul site pentru rezervari online de bilete de avion din Romania, fiind lansat la sfarsitul anului 2002 de catre compania Romania Online Network (www.rol.ro).



Site-ul AirTickets.ro te scuteste de interventia agentilor de turism pentru consultarea ofertelor disponibile si pentru finalizarea rezervarii. Are la baza un software pentru efectuarea rezervarilor online furnizat de compania americana WorldSpan.



Avantajul principal al acestui site este ca ofera cel mai bun pret posibil pentru destinatia aleasa de client. Clientii sunt atat manageri care calatoresc in interes de afaceri, cat si persoane fizice care calatoresc in interes personal. Putem plati biletul de avion prin ordin de plata in contul firmei, sau cash la ridicarea biletului.





Gasesti ce vrei din doua-trei clickuri



Pe site gasim un instrument extrem de usor de utilizat de catre orice persoana fara cunostinte tehnice deosebite: tot ce avem de facut este sa introducem ruta si datele de plecare si de sosire dorite. Sistemul ne va afisa toate alternativele disponibile, dupa o cautare rapida printre milioane de variante.



Exista doua tipuri de cautari posibile: in functie de valabilitate si in functie de preturi. La afisarea primei optiuni se vor arata tarifele biletelor de avion, in functie de locurile disponibile in acel moment. Cele mai mici tarife vor fi afisate primele. Atunci cand cautam in functie de pret, se vor afisa initial cele mai mici preturi din sistem pentru destinatia aleasa, urmand ca ulterior sa verificam restrictiile fiecarui tarif si daca exista locuri disponibile.



Dupa ce efectuam rezervarea online, tot ce avem de facut este sa asteptam sa fim sunati de operatorul AirTickets.ro, cu care stabilim detaliile legate de plata si livrare. Nu numai ca putem plati cash sau prin ordin de plata, dar nici macar nu trebuie sa ne mai deplasam pentru a intra in posesia biletului de avion: acesta ne este livrat gratuit la sediul firmei sau acasa. Daca suntem in provincie un curier rapid ne va livra biletul in maxim 24 de ore.



In afara de rezervarea online, o facilitate interesanta este "e-ticket". Acesta este versiunea electronica a traditionalului bilet de hartie. Calatorind cu e-ticket salvezi o gramada de timp, deoarece nu mai este nevoie sa iti iei biletul de la vreo agentie si sa ii porti de grija. Biletul electronic nu poate fi furat sau pierdut, clientul prezentand agentului de la aeroport numai un cod numeric. Deocamdata aceasta facilitate este valabila pentru Romania numai la Air France si Alitalia.





Pentru Airtickets.ro, o afacere de 25.000 $ pe trimestru



In ultimul trimestru al anului trecut, prin Airtickets.ro au fost cumparate bilete de avion in valoare de peste 25.000 de dolari. La un an de la lansarea sa pe piata site-ul numara aproape 200.000 de vizitatori, si in jur de 10.000 de cereri de consiliere online. La ora actuala se inregistreaza lunar 40-50 de mii de vizitatori. O mare parte dintre ei doar se informeaza, sunt interesati de preturi, si nu cumpara imediat. "Scopul acestui site este ca in prima faza sa ofere informatii generale vizitatorilor si sa obisnuiasca publicul din Romania cu acest



mod de rezervare a unui bilet de avion. Mare parte dintre acesti vizitatori vor reveni in viitor, ca si clienti, dupa ce vor capata incredere in acest sistem", declara Alina Nemes, directorul general al companiei Romania Online Networks.





Platile online - vesnica hiba



Expertii din industria turismului estimeaza ca in urmatorii patru ani valoarea tranzactiilor online de pachete de calatorii si vacante va ajunge la 17,7 miliarde de euro. Cresterea numarului de utilizatori ai Internet-ului si a puterii de cumparare constituie circumstante favorabile pentru dezvoltarea pietei de servicii de turism si transport vandute electronic. in Romania insa cresterea nu va fi la nivelul celei inregistrate in Statele Unite sau Uniunea Europeana, unde marile site-uri de turism sunt conectate direct la sistemele de rezervari si totul se face automat, inclusiv achitarea directa online prin carte de credit.



"O buna parte dintre clientii din strainatate care fac rezervari de bilete de avion prin site-ul nostru sunt interesati de plata online prin cartea de credit si livrarea biletului de avion in alta tara. Multi se arata mirati ca nu pot plati online", spunea Georgiana Randasu, operatorul AirTickets.ro. Aceasta problema este insa pe cale de a fi rezolvata: "O noutate este ca in curand vom introduce platile online, astfel incat orice client din Romania sau din afara tarii va putea plati un bilet de avion prin orice card Visa sau MasterCard pe care-l detine. Am demarat deja discutiile cu una dintre primele banci ce accepta platile online. Ma astept ca vanzarile sa creasca cu cel putin 50%, odata cu acceptarea cardurilor ca metoda de plata", mai spune Alina Nemes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO