Business Hi-Tech

Rezultatele Microsoft au depăşit aşteptările, în ciuda unei noi încetiniri a creşterii platformei de cloud Azure. Gigantul american a raportat venituri de 56,2 miliarde de dolari şi un profit în creştere cu 21% în T2

Rezultatele Microsoft au depăşit aşteptările, în...

Autor: Ştefan Stan

26.07.2023, 00:23 1784

Rezultatele Microsoft au depăşit aşteptările Wall Street în ultimul trimestru, în ciuda unei noi încetiniri a creşterii platformei de cloud Azure, în condiţiile în care clienţii caută să îşi eficientizeze cheltuielile pentru cloud, scrie FT. Microsoft a raportat venituri de 56,2 miliarde de dolari, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, în timp ce profitul pe acţiune a crescut cu 21%, la 2,69 dolari. Wall Street se aştepta la venituri de 55,4 miliarde de dolari şi la un profit de 2,55 dolari pe acţiune.

Acţiunile Microsoft au crescut cu aproape 50% de la începutul anului, în speranţa că avansul său în domeniul inteligenţei artificiale generative va creşte veniturile în trimestrele următoare. În primul semn că AI ar putea începe să ridice vânzările, Microsoft a declarat în urmă cu trei luni că veniturile din AI generativă ar putea adăuga 1 punct procentual la veniturile sale din Azure în cel mai recent trimestru.

Creşterea Azure a încetinit până la 27% în ultima perioadă, fiind în scădere de la 31% în primele trei luni din 2023 şi 46% în urmă cu un an. Microsoft a atribuit încetinirea încetinirii eforturilor clienţilor de a-şi "optimiza" cheltuielile în faţa incertitudinii economice.

Cele mai recente rezultate au fost stimulate de creşterea cu 17% a veniturilor din Office 365, cu un punct peste previziunile Microsoft, reflectând trecerea clienţilor la versiunea E5 a softului, mai scumpă şi mai costisitoare. De asemenea, compania a declarat că a beneficiat de mişcările neaşteptat de timpurii ale producătorilor de PC-uri de a construi maşini în vederea pregătirii pentru toamnă, lăsând vânzările de Windows către OEM (producători de echipamente originale) să scadă cu doar 12% faţă de anul trecut, comparativ cu declinul de 28% înregistrat în cele trei luni precedente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO