Business Hi-Tech

Rezultatele obtinute de Nokia au surprins analistii in mod placut

31.01.2005, 00:00 18

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a anuntat scaderea profitului pe ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind insa mai mica decat se asteptau analistii, relateaza presa internationala. Principalul motiv pentru revigorarea parcursului financiar al companiei au fost vanzarile puternice din perioada Craciunului, scrie BBC News.
Profitul inainte de taxe pe ultimele trei luni ale anului 2004 a fost de 1,46 miliarde de euro, fata de 1,73 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, analistii nu se asteptau la o valoare a profitului mai mare de 1,3 miliarde de euro. Vanzarile nete au crescut la 9 miliarde de euro, fata de 8,7 miliarde de euro.
"Anul trecut a fost destul de dificil pentru Nokia, dar cred ca acum suntem mai bine pozitionati pentru a face fata provocarilor viitoare", a declarat directorul executiv Jorma Ollila.
Oficialii Nokia s-au aratat optimisti in privinta anului 2005 si au estimat ca primul trimestru al anului va consemna vanzari foarte bune. Compania a avut dificultati incercand sa-si imbunatateasca gama de telefoane mobile, problema care a dus si la scaderea cotei de piata in ultimul timp, au spus reprezentantii Nokia.
"Telefoanele Nokia s-au vandut foarte bine", a declarat un analist al companiei FIM Securities, citat de presa internationala. "Rezultatele arata ca portofoliul de produse s-a imbunatatit pas cu pas, iar acest lucru este promitator pentru anul 2005".
Conform unui raport al companiei de analiza Strategy Analitics, Nokia si-a mentinut pozitia de lider detasat al pietei mondiale in 2004, cu 30,4% din piata. Totusi, compania finlandeza a pierdut cateva procente importante, avand in vedere ca la finalul lui 2003 detinea o cota de piata la nivel mondial de 34,8%, scrie BBC News.
Totodata, in raport se arata ca in ultimul trimestru al anului trecut s-au inregistrat vanzari record - 200 de milioane de telefoane mobile - totalul anual ajungand la 648 de milioane de aparate, acesta fiind cel mai bun an din istoria industriei.
Pe locul doi in clasamentul producatorilor de telefoane mobile s-a clasat compania americana Motorola, care a crescut la 15,9%, fata de 13,9% la sfarsitul trimestrului al treilea.
Pe locul trei s-a situat Samsung (10,6%), urmat de LG Electronics (7%) si de Siemens (6,8%).
Pe de alta parte, analistii spun ca incasarile din vanzari ale producatorilor de telefoane mobile ar putea stagna in 2005 daca preturile medii vor continua sa scada in acelasi ritm ca si in anul precedent, de 5-10%. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO