Business Hi-Tech

Romania nu este destul de ieftina pentru Intel

27.08.2003, 00:00 22

Cel mai mare producator de microprocesoare din lume, Intel, nu intentioneaza sa inaugureze in viitorul apropiat un birou de reprezentanta sau o fabrica in Romania, a declarat Ziarului Financiar Dave King, director regional in cadrul companiei, responsabil pentru regiunea formata din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
Romania este in general o tara ieftina, dar nu pentru producatorii de echipamente de tehnologia informatiei. La cateva saptamani dupa ce unul dintre directorii de varf din cadrul Hewlett-Packard, al doilea mare producator mondial de calculatoare, a afirmat intr-un interviu pentru ZF ca este aproape imposibil ca in Romania HP sau alt producator sa vina sa deschida o capacitate de productie harware, oficialii Intel au confirmat si ei ca la noi nu ar exista mediul propice pentru o astfel de investitie.
“Nu e imposibil, dar e putin probabil ca Intel sa deschida o capacitate de productie in Romania. Sunt cativa factori pe care ii luam in considerare inainte sa ne deschidem o fabrica: specialisti foarte buni, climatul politic potrivit, infrastructura de transport bine dezvoltata etc”, a explicat Dave King. In Romania exista  deocamdata 10-15 mii de oameni care lucreaza direct in industria de hardware, apreciaza oficialul. “Nu e nevoie neaparat de o fabrica Intel pentru ca industria locala IT sa mearga bine”, spune Dave King.
Intel  a anuntat in cursul acestei saptamani ca va investi 50 de milioane de dolari pentru a imbunatati capacitatea de productie a fabricilor din Malaezia si deschiderea unor noi centre tehnologice. Zona incare se concentreaza investitia, Penang, este botezata "Silicon Valley" al Asiei de sud-est pentru ca toate companiile IT s-au grabit sa invsteasca acolo.


Intel: Inca nu e momentul pentru o reprezentanta in Romania
Primul producator mondial de cipuri nu doreste sa deschida o reprezentanta in Romania, iar piata nu este pregatita pentru construirea unei fabrici Intel aici.
Pentru moment, in Romania Intel si-a construit un cap de pod prin canalul de distributie pe care l-a format. La inceputul anului, Flamingo Computers a fost desemnat cel de-al treilea distribuitor de produse Intel din Romania iar compania americana asteapta sa vada cum ii va creste business-ul in Romania inainte sa se hotarasca sa se implice mai mult pe plan local.“Daca cresterea va fi sustinuta in urmatorii ani pe masura eforturilor noastre atunci ne vom extinde prezenta in Romania. Piata IT a avut anul trecut o crestere cu doua cifre (peste 10%) in mare parte aceasta crestere fiind datorata creditelor de consum”, afirma Dave King.Pana acum, Intel a investit in Romania, in cadrul programelor derulate impreuna cu distribuitorii locali, aproximativ un milion de dolari. Finantarea distribuitorilor este un alt tip de investitie si se ridica la aproape trei milioane de dolari.


Mai bine alegem retelele wireless
In ultimii ani, industria IT a avut de suferit, mai ales cea de hardware, pe masura ce bugetele destinate cheltuielilor cu echipamentele IT au tot fost reduse iar influenta recesiunii economice mondiale sau a diverselor evenimente politice internationale s-a resimtit tot mai puternic. Chiar daca, per total, contextul nu este foarte favorabil, castigatoare este deocamdata, cel putin dupa cum declara oficialii Intel, tehnologia wireless care asigura echipamentelor posibilitatea de a fi conectate la Internet aproape tot timpul.
“La inceputul acestui am lansat o noua tehnologie destinata echipamentelor mobile, Centrino. Intreaga piata a microprocesoarelor va creste cel mai mult in acest segment”, spune Dave King. Datorita costului redus de instalare a infrastructurii, tehnologia wireless este cea mai potrivita pentru pietele emergente, adauga oficialul. “E mult mai greu sa pui cabluri decat retele wireless. Mai ales pentru ca si costul e mult mai mare. Logistica si instalarea punctelor wireless e mult mai facila decat instalarea fribrei optice”, explica King.
Intr-un oras din Spania, spre exemplu, cu 80.000 de locuitori autoritatile au dorit ca si cetatenii dar si companiile sa aiba acces la Internet de mare viteza. “Au instalat retele Wi-Fi in tot orasul iar costul pe fiecare locuitor a fost de 2 dolari. Costul pentru instalarea de fibra optica ar fi fost mult mai mare”, adauga Piotr Pagowski, country manager la Intel Poland Developments.


Europa de Est creste repede
Chiar daca piata microprocesoarelor nu creste la fel ca in anii ’90 sunt doua zone extrem de dinamice, dupa cum spun oficialii Intel: pietele emergente cum este Europa de Est si China si sectorul tehnologiilor mobile.Stagneaza inca vanzarile catre marile companii dar segmentul se va relansa cu siguranta pentru ca firmele vor avea nevoie de upgrade la parcul de calculatoare. “Totul se reduce la productivitate iar ea este legata direct de capacitatea computerelor. Cu cat un computer este mai incet cu atat si productivitatea este mai limitata”, explica King.
Alte cresteri spectaculoase se prevad in sectorul utilizatorilor individuali si al intreprinderilor mici si mijlocii dar si in cel guvernamnetal, mai ales pe pietele in curs de
dezvoltare.iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO