Business Hi-Tech

Romtelecom a vandut in doua luni 19.000 de calculatoare cu conexiune la internet

Romtelecom a vandut in doua luni 19.000 de calculatoare cu conexiune la internet

Yorgos Ioannidis: In perioada noiembrie-decembrie s-au vandut peste 9.000 de pachete formate din conexiune broadband si calculatoare de birou

04.02.2009, 19:14 340

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a vandut in ultimele doua luni ale anului trecut aproape 20.000 de pachete formate din calculatoare si conexiuni de acces la internet.

"In perioada noiembrie-decembrie s-au vandut peste 9.000 de pachete formate din conexiune broadband si calculatoare de birou si peste 10.000 de pachete care includeau servicii internet si laptopuri", a declarat pentru ZF Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom.
Pachetele care combina ofertele de acces la internet cu calculatoarele mobile sau de birou (desktop) au devenit ceva obisnuit pe piata, operatorii Orange, Vodafone si Zapp avand in prezent asemenea oferte.
Primele oferte de acest tip, internet plus calculator, au fost lansate in Romania de RCS&RDS, la nivel regional, dupa care Romtelecom a fost primul operator telecom care le-a promovat la nivel national, la sfarsitul anului 2007. Ulterior, si Orange, Vodafone si Zapp au inceput sa vanda asemenea pachete.
Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, a vandut in decembrie 2008 aproximativ 2.000 de pachete formate din laptopuri plus servicii de acces la internet.
"Am inceput sa vindem laptopuri la inceputul anului 2008, iar atunci, in ianuarie, februarie 2008, vindeam aproximativ 100 de unitati pe luna. Ne-am concentrat insa pe acest segment, iar in decembrie am vandut 2.000 de laptopuri cu abonamente de acces la internet, ceea ce reprezinta o proportie importanta din piata totala de laptopuri din Romania", declara recent pentru ZF Richard Moat, directorul general al Orange.
Cumuland cifrele de vanzari anuntate de Romtelecom si Orange, rezulta ca in ultimele doua luni ale anului precedent cei doi operatori au vandut peste 12.000 de laptopuri, ceea ce reprezinta aproape 10% din vanzarile medii obisnuite intr-un trimestru pe piata locala.
Cifra este semnificativa, luand in calcul ca in urma cu un an, in decembrie 2007, cel mai mare retailer online de pe piata locala, eMag, a vandut aproximativ 5.000 de calculatoare portabile. In T3 2008, in Romania s-au vandut 119.000 de laptopuri, conform datelor furnizate de compania de analiza IDC Romania.
Reprezentantii Romtelecom au derulat campanii si pe segmentul rezidential, si pe cel dedicat clientilor de business. "Am introdus la inceputul lui 2008 echipamente gratuite pentru companii, la pachet cu servicii de comunicatii, precum centrale si echipamente multifunctionale, in ideea de a oferi solutii la cheie pentru companiile mici si mijlocii", a adaugat Ioannidis.
 
Mediafax: Romtelecom ar putea cumpara BoomTV 
Romtelecom ar putea prelua platforma de televiziune digitala Boom TV, operata de DTH Television Group, cele doua companii semnand un acord cu o valoare de circa 50 mil. de euro, in urma unui audit realizat la Boom TV, au declarat pentru agentia de presa Mediafax surse apropiate tranzactiei.
Potrivit surselor, discutiile dintre cele doua companii au debutat in ultima parte a anului trecut, fiind urmate de un audit realizat la platforma digitala Boom TV, care in prezent are circa 200.000 de abonati. Daca tranzactia se va realiza, Romtelecom va ajunge la 800.000 de abonati pe televiziunea digitala, reducand semnificativ decalajul fata de rivalul RCS&RDS, care opereaza platforma Digi TV Satelit, ce are circa 1,1 milioane de abonati. Pe piata televiziunii digitale prin satelit mai sunt prezente platformele Focus Sat (operat de cel mai mare jucator de pe piata de cablu TV, UPC) - cu circa 140.000 de abonati, si AKTA (operata de Digital Cable Systems) - aproximativ 85.000 de abonati. In urma auditului, DTH Television Group a cerut Romtelecom circa 400 de euro pe abonat (evaluand BoomTV la 80 mil. euro), in timp ce compania care opereaza platforma digitala Dolce a fost dispusa sa ofere 250 de euro pe abonat. Aceleasi surse au explicat ca Romtelecom a semnat cu DTH Television Group un acord pentru preluarea Boom TV, pentru o suma de circa 50 de milioane de euro, insa acordul trebuie aprobat de actionarii Romtelecom si de Deutsche Telekom (care controleaza operatorul roman prin grupul elen OTE).
DTH Television Group, compania care opereaza platforma Boom TV, a avut in 2007 pierderi de 97,36 mil. lei (26,43 mil. euro), la o cifra de afaceri de 16,26 mil. lei (4,41 mil. euro), potrivit datelor Ministerului Finantelor.
 
Romtelecom: ne uitam la toate oportunitatile, dar nu am semnat nimic. Oficialii Romtelecom neaga insa informatiile. "Asa cum am mai declarat, evaluam permanent orice fel de oportunitati de dezvoltare a activitatilor noastre, inclusiv posibile achizitii de alte companii care sa aduca valoare si avantaje competitive Romtelecom. In ceea ce priveste Boom TV, putem sa spunem ca pana la acest moment nu am facut nicio oferta si nu am incheiat niciun acord de preluare, informatiile aparute in acest sens fiind inexacte", au spus reprezentantii companiei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO