Business Hi-Tech

Romtelecom: profitul net creste la 19,8 mil. euro, desi veniturile si numarul clientilor scad

Romtelecom: profitul net creste la 19,8 mil. euro, desi veniturile si numarul clientilor scad

Click pentru imaginea marita

31.05.2007, 19:17 17

Profitul net al Romtelecom a crescut in primul trimestru cu 5,3% fata de perioada similara din 2006, la 19,8 mil. euro, iar veniturile au scazut la 222,1 mil. euro de la 222,9 mil. euro, potrivit raportului trimestrial al grupului elen OTE, actionarul majoritar al firmei.
Fata de trimestrul patru al anului trecut veniturile sunt mai mici cu 7,7 mil. euro, in timp ce profitul net a crescut cu 6,2 mil. euro.
Numarul liniilor de telefonie fixa a scazut cu 16% fata de primul trimestru din 2006, la 3.222.448 de unitati, iar volumul traficului in reteaua locala s-a redus cu 27%, in urma efectului combinat al trecerii clientilor la telefonie mobila si a concurentei din partea operatorilor alternativi, conform OTE.
Romtelecom este concurata puternic de operatori ca RCS&RDS si UPC Romania, iar Vodafone si Orange Romania au demarat recent planuri de alocare de numere de telefonie fixa pentru companii, intrand astfel pe unul din cele mai profitabile segmente de piata ale fostului monopol. Romtelecom a pierdut in T1 180.858 de clienti, o performanta mai buna decat in trimestrul patru al anului trecut cand 233.800 de abonati au renuntat la serviciile operatorului. Totusi, de la sfarsitul anului 2005 pana la finalul trimestrului 1 al acestui an compania a pierdut 735.382 de clienti.
Pe de alta parte, OTE noteaza ca scaderea veniturilor din serviciile traditionale de telefonie fixa, pe fondul reducerii numarului abonatilor si a traficului realizat de clientii individuali si din retelele altor companii, a fost contrabalansata de dezvoltarea altor surse de venituri, precum traficul de date si serviciile de televiziune prin satelit.
Veniturile obtinute din interconectare (tarifele platite de clienti ai altor operatori care apeleaza numere din reteaua Romtelecom) au scazut cu 9%, in pofida cresterii traficului cu 14%, pe fondul concurentei puternice a furnizorilor alternativi, care platesc tarife scazute pentru utilizarea retelei Romtelecom, conform deciziei autoritatilor de reglementare.
"Rezultatele pentru primul trimestru al anului 2007 sunt chiar mai bune decat ne asteptam. Se inregistreaza inca o scadere a numarului de linii de telefonie fixa, dar in acelasi timp exista o crestere solida in privinta noilor servicii, care ne asteptam ca va continua", a declarat directorul general al Romtelecom,Yorgos Ioannidis.
Serviciile de date (ADSL, VPN si alte servicii in banda larga) au consemnat o dezvoltare semnificativa in primele trei luni ale anului, de peste patru ori, comparativ cu intervalul similar din 2006. Numarul total de abonati ai serviciilor ADSL a atins 137.000 la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 110.000 fata de primul trimestru din 2006.
Cresterea puternica din T1 pe serviciile de date nu acopera insa planurile asumate de companie pentru anul 2006, cand operatorul isi propusese sa atinga un numar de 150.000 de clienti pentru serviciile ADSL. Cheltuielile operationale, excluzand deprecierile si amortizarile, au urcat cu 2,8%, la 131,4 mil. euro, reflectand cresterea numarului disponibilizarilor si a cheltuielilor cu forta de munca, majorarea costurilor bunurilor vandute si a sumelor alocate pentru promovarea serviciilor nou-lansate.
Profitul operational s-a plasat la 26,6 mil. euro, in crestere cu 0,8% fata de primul trimestru din 2006, iar profitul operational inainte de deducerea deprecierilor si amortizarilor a scazut cu 4,5%, reprezentand 40,8% din veniturile operationale aferente primului trimestru.
Numarul angajatilor s-a mentinut la nivelul de la sfarsitul anului 2006, de 12.227 de persoane, iar datoria pe termen lung s-a redus cu 8,6%, la 96,1 mil. euro.
OTE detine 54,01% din actiunile Romtelecom, iar statul roman controleaza diferenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO