Business Hi-Tech

S-a schimbat modificarea: camerele digitale au scapat din nou de accize

25.05.2005, 18:45 18

Industria IT&C autohtona a inregistrat ieri un succes putin scontat, dupa ce votul Parlamentului a eliminat din noul Cod fiscal accizele la camerele digitale foto si video, precum si la alte produse electronice.

"Victorie!", a spus Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor. "Este mai mult decåt un succes, pentru ca in afara de camerele foto au fost eliminate si accizele pentru camerele video, DVD playere si recordere, combine audio si dublu radio-casetofoane. In plus, s-a renuntat si la taxa aplicata publicitatii pe Internet, masura ce va revigora publicitatea online si comertul electronic", a declarat deputatul pentru Ziarul Financiar.

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte si va fi publicata in Monitorul Oficial, proces care va dura probabil mai putin de o luna, a adaugat Pambuccian.

"Saptamåna trecuta nu ma mai credea nimeni (ca se va reusi eliminarea accizelor - n.r.), dupa ce propunerea a fost respinsa in Comisia de buget-finante", a mai spus el. "Astazi, cånd am multumit parlamentarilor pentru votul favorabil, am spus ''Aveti incredere in mine ca stiu ce fac''. Piata va creste, atåt pentru camerele foto cåt si pentru celelalte produse. Cum am reusit sa-i fac sa se razgåndeasca, asta e treaba mea."

Incepånd cu 1 ianuarie 2005, autoritatile au eliminat acciza de 25% pe camerele foto digitale ce facea ca Romånia sa fie una din ultimele tari din Europa in care aceste aparate erau considerate produse de lux. Desi raspunsul pietei a fost foarte pozitiv (conform specialistilor, vånzarile au crescut de 3-5 ori in primul trimestru al anului, fata de perioada similara din 2004), catre finalul lunii martie Guvernul a reintrodus accizele la camerele digitale, pe care le-a si marit cu 5 procente påna la 30% . Masura respectiva a facut parte dintr-o strategie de crestere a veniturilor bugetare pentru a compensa introducerea cotei unice, insa ieri a fost modificata o data in plus prin adoptarea noului Cod fiscal.

"Reusita de acum apartine in primul rånd Comisiei IT&C", a spus pentru ZF Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, organizatie care reprezinta interesele a aproape 40 de companii din industria IT. "Noi am fost trenul, iar ei locomotiva", a spus el, adaugånd ca un merit apartine si Ministerului Comunicatiilor, precum si parlamentarilor care "au inteles evidenta" si au votat in concordanta.

"Logica a invins. Nu poti sa pui taxe pe niste produse miniaturale, care se pot a??importaa?? in rucsac sau in haina - turistul vine din strainatate cu aparatele si nu are nimic de declarat la vama", a comentat Negoita.

Efectele pozitive ale eliminarii accizelor nu se vor lasa asteptate, sunt de parere analistii.

"Bugetul pierdea de pe urma unei taxe aberante. In plus, unii distribuitori au fost derutati de masurile contradictorii si au facut importuri la produse accizate, pe care trebuie sa le vånda acum", a spus Negoita.

Conform estimarilor din piata, bugetul de stat a incasat de trei ori mai multi bani pe TVA in primul trimestru (cånd acciza pe camere digitale nu s-a aplicat) decåt pe TVA plus accize in acelasi interval al anului anterior.

Avånd in vedere noile masuri, piata de camere foto digitale ar putea inregistra o crestere de cinci ori in 2005 fata de anul trecut. "Cam asta a fost cresterea in primul trimestru, si dupa sincopele din ultimul timp piata isi va reveni in trimestrele 3 si 4", a apreciat Valentin Negoita.

mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO