Business Hi-Tech

Samsung si-a bugetat vanzari de 170 de milioane de dolari, in crestere cu 70%

16.03.2006, 00:00 11

Afacerile din Romania ale producatorului sud-coreean Samsung Electronics vor creste anul acesta cu 70%, o ascensiune de doua ori mai mare decat cresterea medie anuala a filialelor firmei din tarile din regiune, a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Jae Cheon Park, office manager pentru Romania al Samsung Electronics Austria GmbH.

"Estimez ca in 2006 vom avea vanzari de 170 de milioane de dolari (144 mil. euro) fata de 100 de milioane de dolari anul trecut", a adaugat Jae Cheon Park.

In Romania, activitatea Samsung este impartita in trei linii de business: telefoane mobile, IT si electronice & electrocasnice, operatiunile comerciale ale companiei fiind derulate prin distribuitori: HAT Group pentru terminalele de telefonie mobila, Deck Computers - IT si Genco pentru electronice si electrocasnice.

"Principalale surse de crestere ale veniturilor noastre sunt telefoanele mobile si produsele IT", afirma Jae Park. Samsung este, de altfel, liderul pietei monitoarelor - segment pe care compania urmareste o crestere a cotei de piata pana la 15%.

Principalul business al Samsung ramane insa vanzarea de telefoane mobile. De exemplu, anul trecut, dintr-o cifra de afaceri totala de 100 de milioane de dolari, vanzarile de telefoane au reprezentat 43%. Totodata, cresterea vanzarilor pe acest segment este si cea mai spectaculoasa, in 2005 inregistrandu-se un plus de 80% fata de anul anterior.

In ce priveste planurile Samsung pentru Romania, oficialii companiei au precizat ca noul telefon mobil SCH-B600 dotat cu o camera digitala de 10 megapixeli va ajunge si pe piata autohtona cel mai probabil in luna septembrie. Deocamdata, telefonul lansat saptamana trecuta la targul CeBIT din Hanovra - Germania se va distribui doar pe piata asiatica la un pret aproximativ de 900 de euro.

Tot la CeBIT, Samsung a lansat unul dintre cele asteptate gadget-uri ale anului, Ultra Mobile PC-ul creat alaturi de Microsoft. Reprezentantii Samsung afirma ca PC-ul ultramobil realizat alaturi de Microsoft, care va fi disponibil in rafturi inca din luna aprilie pe plan global, nu va fi adus in Romania decat anul urmator. Minicomputerul este produs si de alte doua companii: ASUS si Founder.

Referindu-se la conditiile de afaceri din Romania, Jae Park a declarat ca vanzarile companiei sale ar putea sa fie mult mai mari intrucat clientii romani isi doresc sa cumpere produse electronice si IT noi, insa preturile sunt ridicate din cauza taxelor vamale si a TVA-ului.

Potrivit oficialului Samsung, pretul retail din Romania al unor produse ajunge sa fie aproape dublu fata de cel cu care pleaca de la producator. Park se asteapta insa ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa determine o crestere a pietei, odata cu eliminarea taxelor vamale.

Vanzarile din Romania reprezentau anul trecut circa 9-10% din afacerile din Europa Centrala si de Est ale companiei sud-coreene, coordonate de Samsung Electronics Austria GmbH. Aceasta inseamna ca anul trecut, Samsung a vandut in intreaga regiune produse in valoare de circa un miliard de dolari.

"Cresterea medie in regiune, adica in state precum Austria, Elvetia, Romania, Bulgaria, Albania sau statele din fosta Iugoslavie, este de circa 35% pe an", a declarat Simon Rhee, director al Samsung Electronics Austria GmbH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO