Business Hi-Tech

Sectorul IT&C din Romania, locul 61 la nivel mondial

10.12.2003, 00:00 25

Forumul Economic Mondial (WEF - World Economic Forum) a realizat un raport privind competitivitatea industriei IT&C in peste 100 de tari din intreaga lume, in functie de capacitatea acestui sector de a produce crestere economica.
Conform raportului, Statele Unite au cel mai performant sector IT&C din lume, obtinand un scor general de 5,5 puncte in clasamentul WEF. Practic, acest lucru inseamna ca industria IT si sectorul comunicatiilor contribuie cel mai mult la cresterea de ansamblu a economiei americane.
Clasamentul a fost realizat tinandu-se cont de "gradul de pregatire al populatiei pentru a participa la dezvoltarea sectoarelor IT si comunicatii si de gradul in care beneficiaza de aceste cresteri". In acest sens au fost analizate trei mari directii: mediul de afaceri oferit de tara respectiva, gradul de pregatire a principalilor jucatori din sectorul IT&C - atat companii, institutii, cat si consumatorul de rand-  si gradul in care acesti jucatori beneficiaza de pe urma dezvoltarii industriei.
Singapore se claseaza pe locul al doilea, iar in topul primelor 20 de tari mai mult de jumatate sunt state europene, cu Finlanda pe locul al treilea.
Forumul Economic, care a analizat sectorul IT&C din 102 state, considera ca guvernele trebuie sa continue investitiile in aceste domenii pentru a stimula cresterea economica generala. Acest lucru ar fi benefic in special pentru statele in curs de dezvoltare, care incearca sa prinda din urma trenul tehnologizarii. "Imbunatatirea infrastructurii de telecomunicatii si cresterea ratei de acces la Internet sunt arme eficiente in lupta contra saraciei", au stabilit specialistii WEF.
Romania se afla in top pe locul 61, depasind state precum Rusia(63), Bulgaria (67) sau Serbia (77), insa in urma Cehiei (33), Ungariei (36) sau Poloniei (47). In acest clasament, Japonia se afla abia pe locul 12, in timp ce Marea Britanie nu a trecut de locul 15. Cel mai bine clasat stat din Europa de Est este Estonia, pe locul 25. Cel mai slab pregatite la capitolul IT&C sunt statele africane si sud-americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO