Business Hi-Tech

Seful Fujitsu Siemens Computers: Anul acesta pretul PC-urilor va scadea cu 10%

Seful Fujitsu Siemens Computers: Anul acesta pretul PC-urilor va scadea cu 10%

Click pentru imaginea marita

16.05.2007, 19:08 28

Dupa ce anul trecut razboiul preturilor dintre furnizorii de PC-uri a dus la o ieftinire record a echipamentelor de circa 16%, in 2007 scaderea preturilor se va situa in limite "normale", de aproximativ 10% - estimeaza Bernd Bischoff, presedinte si CEO al Fujitsu Siemens Computers.
"Anul trecut a existat un adevarat razboi al preturilor intre furnizori, care a provocat o scadere record a preturilor pentru PC-uri. Cauzele au fost, printre altele, scaderea neprevazuta a cererii de echipamente din Occident in locul unei cresteri asteptate de 5% a pietei si o oferta uriasa", a declarat pentru ZF Bernd Bischoff.
Conform lui, piata din Europa Centrala si de Est este una care va fi in centrul atentiei pentru furnizorii de hardware, date fiind ratele mari de crestere prognozate de companiile de analiza pentru perioada urmatoare. Conform unui studiu realizat de IDC, vanzarile de hardware din tarile din Europa Centrala si de Est vor creste intr-un ritm de peste 10% cel putin pana in anul 2010, inclusiv.
Piata locala de PC-uri (calculatoare desktop, laptopuri si servere) s-a aflat insa anul trecut foarte aproape de stagnare, cresterea fiind de 5,5% ca numar de unitati vandute si de 6,2% ca valoare.
Pe de alta parte insa, piata locala s-a remarcat prin cresterile spectaculoase ale vanzarilor de laptopuri, care au avansat in 2006 cu 56,2% ca numar de unitati vandute si cu 46,9% ca valoare a acestora, stimulate si de reducerea preturilor pentru echipamentele portabile si preferinta pentru mobilitate a utilizatorilor.
Calin Mirea, analist la compania de analiza IDC Romania, afirma ca pretul mediu al unui notebook a scazut cu aproximativ 400 de dolari din 2003 pana in 2006.
"In ceea ce priveste pretul mediu pe unitate, acesta este in scadere, de la un nivel de aproximativ 1.600 de dolari fara TVA in 2003 la aproximativ 1.200 de dolari fara TVA in 2006. In realitate, scaderea acestui pret se resimte si mai puternic daca luam in calcul nivelul actual al salariilor, cresterea economica si cresterea leului in raport cu dolarul. Acesti factori din economie vor continua sa stimuleze vanzarile de notebook-uri si sa inlesneasca accesul tot mai larg la aceasta tehnologie", a spus Mirea pentru ZF. El crede ca desi piata locala de laptop-uri a crescut in ultimii doi ani cu rate de 90 si 60 la suta, trendul se va mentine. "Ritmul de crestere va continua sa fluctueze, insa se va mentine la nivel de zeci de procente de la an la an, pentru cel putin urmatorii 3 ani", afirma reprezentantul IDC.
Oficialii Fujitsu Siemens Computers, care este de trei ani consecutiv liderul pietei locale de notebook-uri, afirma ca si in primul trimestru al acestui an au inregistrat cresteri ale vanzarilor. Astfel, in T1 compania a vandut peste 11.620 de notebook-uri, rezultat care a permis companiei sa-si majoreze cota de piata pe acest segment cu patru puncte procentuale, la 22,8%.
"Obiectivul companiei este de a fi si in acest an liderul pietei locale de notebook-uri si atingerea unei cifre de afaceri de circa 65 mil. euro, in crestere cu 30%", a declarat Bernd Bischoff.
El spune ca un alt obiectiv al companiei pe piata locala in acest an il reprezinta vanzarea de echipamente pentru centre de date. "Vizam clienti din zona operatorilor telecom, a bancilor si a autoritatilor guvernamentale. Credem ca exista oportunitati in acest sens pe piata locala, mai ales pentru ca in Romania nu exista foarte multe echipamente vechi de acest tip astfel incat achizitia/construirea unui centru de date sa ridice probleme de migrare etc.", a adaugat Bischoff.
Pe de alta parte, seful Fujitsu Siemens Computers a subliniat importanta deciziei companiei de a deschide in acest an o reprezentanta legala in Romania.
"Vrem sa dovedim ca suntem parte a Romaniei si ca avem un angajament ferm pe aceasta piata. Aceasta decizie se va vedea si in businessul companiei, avand in vedere ca fara deschiderea reprezentantei legale nu aveam posibilitatea de oferi servicii pe piata locala", a mentionat Bernd Bischoff.
In ce priveste informatiile aparute in presa internationala privind posibilitatea ca Fujitsu Siemens Computers sa-si deschida o unitate de productie in Europa de Est, Bernd Bischoff a declarat ca este inca prea devreme pentru a discuta despre acest subiect.
"Aceste stiri au plecat de la o neintelegere. Un jurnalist m-a intrebat la CeBit unde vad compania peste 5 ani, iar eu am spus ca probabil atunci in Germania nu se vor mai produce decat sisteme de inalta performanta, in timp ce PC-urile vor fi realizate intr-o tara din estul Europei. Insa acum nu este luata nicio decizie in acest sens iar daca ceea ce am estimat eu se va realiza, fabrica va putea fi in orice tara din regiune", a spus oficialul Fujitsu Siemens Computers.
La nivel international, Fujitsu Siemens a obtinut o cifra de afaceri de 6,95 miliarde euro, in crestere cu 14,3% fata de anul precedent. Profitul operational a atins 150 milioane euro, iar profitul brut a fost de 91 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO