Business Hi-Tech

Si Taipei intra wireless pe Internet

10.11.2004, 00:00 18



Municipalitatea orasului Taipei a anuntat ca pana la sfarsitul lui 2005 suprafata capitalei Taiwanului va fi acoperita aproape complet de puncte de acces wireless la Internet. Astfel, Taipei se va alatura unui club select de cateva orase din intreaga lume care ofera locuitorilor acces la Internet prin unde radio, comenteaza presa internationala.



Reteaua va deservi aproximativ 90% din populatia de 3 milioane a orasului, iar scopul este ca, in final, Internetul sa devina la fel de accesibil pentru cetateni cum este si utilizarea telefoanelor mobile, a declarat unul dintre coordinatorii proiectului. Costurile implementarii retelei wireless se vor ridica la aproximativ 70 de milioane de dolari, iar in tot orasul vor fi instalate intre 15.000 si 20.000 de hotspot-uri wireless. Conform companiei taiwaneze Q-Ware, responsabila cu constructia retelei, utilizatorii acesteia vor trebui sa plateasca o taxa de acces.



"In cele mai multe orase din lume aria de acoperire nu este foarte mare, dar in Taipei ea va deservi 2,6 milioane de oameni", a spus un reprezentant al companiei Hewlett-Packard, care este consultant pentru municipalitatea orasului in acest proiect. Oficialul HP a adaugat ca firma sa va colabora cu Intel, Microsoft si Cisco Systems pentru instalarea retelei wireless din capitala Taiwanului.



Printre marile orase care se pregatesc sa lanseze servicii de acces wireless la Internet sau au facut-o deja se numara New York, San Francisco, Amsterdam si Philadelphia, relateaza presa internationala.



"In SUA, aproximativ 200 de primarii studiaza posibilitatea instalarii unor retele Wi-Fi la nivelul intregului oras", a apreciat un analist. In Minneapolis, un cartier intreg a fost acoperit cu retea WiFi, iar abonamentul costa numai 16 dolari pe luna. Autoritatile dintr-un mic orasel texan au instalat o retea WiFi numai pentru angajatii agentiilor guvernamentale, iar in Cleveland, 4.000 de emitatoare au fost instalate de primarie in locurile frecventate de turisti, accesul la Internet fiind gratuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO