Business Hi-Tech

Smartree si E-Sign au semnat primul contract online din Romania

03.09.2003, 00:00 32

Reticenta fata de contractele online si semnaturile electronice au fost depasite si in Romania. Dovada este semnarea recenta de catre firmele Smartree Romania si E-Sign a primului contract online din Internetul autohton.
Semnarea contractului virtual a fost posibila datorita tehnologiei puse la punct de furnizorul mondial de solutii de autentificare digitala  VeriSign. Aceasta permite semnarea de contracte perfect legale direct pe Internet. Practic, documentele semnate online au aceeasi valoare juridica ca si un contract sau document semnat pe hartie, in prezenta tuturor partilor semnatare.
Prin contractul recent incheiat, Smartree a devenit cu aceasta ocazie reseller pentru solutiile E-Sign. Smartree, furnizor de servicii de outsourcing in domeniul resurselor umane, va oferi de acum inainte clientilor sai posibilitatea de a semna electronic toate documentele legate de administrarea personalului unei companii. Astfel, ordinele de plata, statele de salarii, contractele de servicii si declaratiile catre autoritatile financiare vor putea fi semnate pe Internet, fara a fi necesara deplasarea la diverse ghisee. De asemenea pot fi semnate contracte de munca, precum si alte acte aditionale. Printre clientii companiei se numara in prezent nume mari, precum Nestle, Connex, Rompetrol sau Microsoft.
"Avantajele sistemului se resimt imediat, respectiv in posibilitatea de a economisi timp si bani si posibilitatea de aloca mai mult timp altor segmente esentiale din domeniul resurselor umane", a apreciat Ionela Berciu, country manager la Smartree. "Pe masura ce evoluam spre concepte precum comert electronic sau afaceri online, devin tot mai importante serviciile care sprijina desfasurarea acestor procese", a declarat la randul sau Marius Daniel Pestina, director general al E-Sign. Primul furnizor AC (autoritate de certificare) din Romania, E-Sign ofera solutii de prin care companiile sau clientii privati pot efectua tranzactii digitale fara teama de fraude.
Implementarea sistemului de semnatura digitala faciliteaza realizarea prin Internet, fara contact direct, a oricarui tip de tranzactie comerciala, economica sau legala. De asemenea, sistemul faciliteaza managementul afacerilor de la distanta, precum si relatia cu autoritatile fiscale si publice din Romania. Companiile pot tine legatura cu furnizorii si clientii lor, iar bancile, companiile de asigurari si celelalte institutii financiare pot avea de acum inainte incredere in contractele semnate electronic. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO