Business Hi-Tech

Snapchat, noua senzaţie din Silicon Valley, îi înfurie pe investitori cu un plan de listare demn de o "republică bananieră"

Snapchat, noua senzaţie din Silicon Valley, îi înfurie...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2017, 00:02 1082
Investitorii au fost infuriaţi de decizia Snapchat de a le refuza dreptul de a avea un cuvant de spus în ceea ce priveşte conducerea companiei cand proprietarii aplicaţiei de mesaje online lansează una dintre cele mai mari oferte publice de  vanzare de acţiuni din sectorul de tehnologie din SUA, scrie Financial Times.

Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii din Statele Unite au trimis o scrisoare cu obiecţiuni la Snapchat, în timp ce unul din liderii industriei de investiţii a prezis că această  IPO ar putea crea "un potop" de manevre de guvernanţă corporativă similare peste tot în lume. Snapchat a anunţat că această IPO va fi prima care oferă acţiuni fără drept de vot. Cofondatorii Evan Spiegel - director executiv - şi Bobby Murphy - directorul de tehnologie - vor păstra controlul companiei chiar dacă renunţă la poziţii.

În prospectul ofertei de acţiuni se arată că puterea de vot a unui fondator va fi diluată numai dacă acesta îşi reduce substanţial participaţia sau la nouă luni după moartea sa.

"A ne spune  să aşteptăm ca natura să-şi urmeze cursul este o abordare demnă de o republică bananieră", spune Anne Simpson, şefa de guvernanţă corporativă la Calpers, un fond de pensii din California. 

Snapchat intenţionează să strangă trei miliarde de dolari prin IPO, ceea ce evaluează compania la 25 de miliarde de dolari. Consiliul investitorilor instituţionali, care reprezintă fonduri de pensii şi manageri de fonduri, a trimis o scrisoare în care le cere cofondatorilor să reconsidere structura. Scri­soa­­rea este semnată de investitori care deţin active în valoare de peste 3.000 de miliarde de dolari.

"Unele companii cărora le lipseşte responsabilitatea faţă de acţionari cresc un timp, dar apoi se prăbuşesc şi ard şi totuşi unii urmează strategii greşite", menţionează scrisoarea.

Alte companii de tehnologie, inclusiv Google şi Facebook, şi-au concentrat controlul în mainile fondatorilor , inventand diferite tipuri de acţiuni. Însă niciuna nu s-a listat cu acţiuni care nu oferă niciun drept de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO