Business Hi-Tech

Softiştii români încep să ceară acţiuni la companiile străine pentru care dezvoltă produse

Ioan Cocan şi Marius Hanganu, fondatori ai furnizorului local de servicii software Tremend

Ioan Cocan şi Marius Hanganu, fondatori ai furnizorului local de servicii software Tremend

Autor: Ioana Nita

16.05.2015, 18:55 1244

Trei tineri români, Marius Hanganu, Ioan Cocan şi Bogdan Niţulescu, fondatorii furnizorului local de servicii software Tremend, au ales să devină acţionari minoritari în cadrul companiilor pentru care dezvoltă soluţii soft­ware, după ce unul dintre start-up-urile cu care au colaborat a fost cumpărat pe Google pentru câteva zeci de milioane de dolari.

„Este vorba de modelul «code-equity». Există în prezent mai multe companii de soft­ware care oferă în schimbul unor acţiuni în cadrul firmei respective un tarif redus pentru dezvoltarea soluţiei cerute. Cu atâţia softişti în România, era inerentă direcţia aceasta în care noi investim în ideile altora“, a declarat pentru ZF Marius Hanganu. 

Tremend a fost înfiinţată în urmă cu zece ani, după ce Marius Hanganu şi Ioan Cocan au lucrat timp de un an în cadrul unui start-up din SUA. La început, compania a avut numai clienţi străini, însă din 2007 s-au afirmat şi pe plan local prin realizarea unor proiecte pentru firme de media, dar şi pentru companii mari precum Orange sau ING. 

Tremend a investit recent în start-up-ul exia.eu care vrea să îmbunătăţească siguranţa pietonilor prin intermediul unei soluţii care să avertizeze şoferii că există persoane în apropierea maşinii. Participaţia companiei este însă minoritară. „Practic e un senzor în jurul ma­şinii care transmite informaţia către şofer pe o tabletă - îl avertizează dacă este cineva lângă el“, a explicat Hanganu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO