Business Hi-Tech

Softwin nu exclude achizitii externe pentru a-si spori prezenta internationala

27.01.2006, 20:33 22

In timp ce alte companii straine din domeniul IT cauta sa-si deschida centre de cercetare in Romania, Softwin, creatoarea antivirusului Bitdefender, se gandeste sa deschida laboaratoare in alte tari, altfel spus in zona care ii genereaza majoritatea veniturilor, a declarat pentru ZF Florin Talpes, fondatorul si directorul general al companiei.

"Avem nevoie de laboratoare de cercetare si dezvoltare in strainatate nu neaparat pentru a gasi oameni tehnici; acestia exista deja aici", explica Florin Talpes. "Sunt insa anumite competente de business pe care le gasesti numai in piete mature si ai nevoie de ele pentru a putea fi competitiv pe acele piete", a adaugat Talpes. Un astfel de laborator va necesita o investitie de un milion de dolari pe an (810.000 euro), conform estimarilor lui Talpes.

Alt motiv pentru care oficialii Softwin ar fi interesati de deschiderea unor laboratoare in afara tarii este nevoia de a avea echipe disponibile 24 de ore din 24, pentru suport tehnic, de aceea o posibila locatie pentru un astfel de laborator ar fi in partea opusa Romaniei pe Glob, adica Asia.

Pana la eventuala extindere internationala, Softwin a deschis anul trecut doua centre de cercetare si dezvoltare la Cluj si Iasi, in afara de centrul operational de la Bucuresti.

"Totodata, in extinderea noastra pe alte piete este posibil sa facem achizitii de companii in domeniul distributiei de software. Pentru a putea intra intr-o piata este mai eficient sa cumpar o companie care deja are prezenta pe acea piata", a spus Talpes. Cercetarile Softwin se axeaza pe domenii precum securitate, solutii de e-learning (invatamant), dar si biometrie ( identificarea persoanelor prin metode digitale).

In acest moment marea majoritate a veniturilor companiei Softwin provin din pietele occidentale. "Piata romaneasca si piata regionala, adica tarile din jurul Romaniei, au contat in ultimii cinci ani intre 15 si 30% din punctul de vedere al veniturilor", explica Talpes.

"De alfel, noi am fost prezenti mai intai pe piata occidentala si abia acum cinci ani am intrat si pe cea romaneasca", a adaugat Talpes.

Compania are deja reprezentante in Germania, Spania, Marea Britanie si SUA, care asigura suportul in vanzari. Pentru anul acesta cei de la Softwin intentioneaza sa-si deschida noi reprezentante in Japonia, dar si in Silicon Valley, SUA.

Un sector pe care Softwin doreste sa-si intareasca si mai mult pozitia este cel educational, prin suita de programe Intuitext. "Au inceput sa apara proiecte foarte interesante in zona educationala in Europa de Vest, in special in Marea Britanie", a mentionat Talpes.

In acest moment Marea Britanie si SUA sunt cele mai avansate piete in ceea ce priveste e-learning-ul. "Decizia noastra a fost sa ne ducem sa ne batem exact pe cea mai tare piata. O sa ne dea un avantaj competitiv pe alte piete, pentru ca acolo vom concura cu nume grele in domeniu", a adaugat Talpes. Un alt sector important pentru Talpes este cel de solutii complexe de business, sector in care Softwin are contracte in special in domeniul bancar, dar si guvernamental.

Anul trecut, Softwin SRL (compania din Romania a grupului Softwin) a avut o cifra de afaceri in jurul a 18 milioane de dolari (14,65 milioane euro), cu o profitabilitate de 22-25%, conform spuselor lui Talpes. Din grupul Softwin mai fac parte si companii care au sediul in afara tarii, iar oficialii Softwin nu au dorit sa precizeze cifra de afaceri a intregului grup.

"In 2005 am avut o crestere a cifrei de afaceri in Romania de peste 70% fata de 2004. Anul acesta avem ca obiectiv o crestere de 50%", precizeaza Talpes. Din cele 18 milioane de dolari, un milion provine din vanzarea licentelor altor companii (implementarea solutiilor de business de la companii precum SAP si IBM), iar restul provine din vanzarea produselor si serviciilor Softwin.

In cazul diviziei de securitate a datelor din cadrul companiei Softwin, clientii finali au cumparat in valoare de 30 de milioane de dolari (24,5 milioane euro).

Infiintata in 1990, Softwin este o companie cu capital integral romanesc, a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea si furnizarea de solutii si servicii complexe din domeniul IT&C. Cu o echipa de 800 de angajati, compania s-a implicat in mai mult de 5.000 de proiecte dezvoltate pentru parteneri internationali. Actionarii companiei sunt Mariuca si Florin Talpes, cu 50% dintre actiuni fiecare.



Extinderea Softwin in 2006

* posibile achizitii de distribuitori din afara Romaniei, pentru ca Softwin

sa-si poata intari prezenta pe pietele occidentale

* o posibila investitie in laboratoare de cercetare si dezvoltare in afara tarii. Investitia intr-un astfel de laborator va fi de 1 milion de dolari

pe an (810.000 de euro)

* posibile noi reprezentante in Japonia si Sillicon Valley (Statele Unite ale Americii)

* are laboaratoare de cercetare la Iasi si Cluj

* a deschis reprezentante in Germania, Spania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO