Business Hi-Tech

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender: noi înşelătorii informatice prin Whatsapp promit bani în schimbul unui „like” pe YouTube. „Diferit în această campanie este că victimele primesc o sumă de bani, o tactică eficientă pentru a le câştiga încrederea”

GALERIE FOTO

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.12.2023, 11:45 6233

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o nouă campanie de înşelătorie prin care utilizatorilor li se promit bani în schimbul unui like la videoclipuri de pe YouTube. Astfel, ţintele primesc pe WhatsApp mesaje care conţin oferte de lucru atractive prin intermediul cărora atacatorii cibernetici încearcă să îi păcălească pentru a le fura datele personale şi financiare, au transmis reprezentanţii Bitdefender printr-un comunicat.

„Nu este pentru prima dată când atacatorii încearcă să exploateze utilizatorii care caută să-şi suplimenteze veniturile cu acest tip de înşelătorie. Ce este diferit în această campanie este că victimele primesc o sumă de bani, o tactică deosebit de eficientă pentru a le câştiga încrederea. Acest mecanism joacă un rol important în a convinge utilizatorii să investească pentru a deveni membri VIP, lucru care îi va ajuta să câştige bani mult mai uşor prin realizarea unor activităţi simple precum aprecierea clipurilor de pe YouTube”, a spus Nicolae Postolachi, manager în cadrul Cyber Threat Intelligence Lab de la Bitdefender.

Practic, înşelătoria începe printr-un mesaj trimis potenţialelor victime de pe un număr necunoscut (de obicei, prefixul aparţine unei ţări din Africa) prin care le sunt promise câştiguri financiare pentru aprecierea unor clipuri de pe YouTube. Odată primit un astfel de mesaj, atacatorii solicită o serie de informaţii personale şi financiare, precum număr de WhatsApp, vârsta şi ocupaţia, numele complet, contul bancar, au explicat reprezentanţii Bitdefender.

Ulterior, victima primeşte un set de instrucţiuni prin care i se cere să dea un like şi să se aboneze la anumite clipuri şi să trimită apoi capturi de ecran ca dovadă.

 „După trimiterea dovezii, victima este invitată să descarce Telegram pentru a discuta detaliile plăţii cu un reprezentant al companiei căruia trebuie să îi menţioneze un anumit cod de retragere. Odată ce acest proces este finalizat, victima primeşte 30 de lei. Deşi plata pentru primele like-uri pentru videoclipurile de pe YouTube constă în doar câţiva lei, escrocii încearcă să ademenească victimele cu profituri mai mari dacă aleg să investească.”

Astfel, odată ce victima s-a alăturat canalului de Telegram, este invitată într-un grup VIP care îi poate aduce profituri şi mai mari, arată sursa citată. Însă pentru a debloca aceste beneficii, victimele trebuie să plătească o taxă şi să realizeze câteva sarcini cu ajutorul unui specialist.

„Plăţile pentru aceste activităţi variază între 100 şi 5.000 de lei. De exemplu, pentru 100 de lei investiţi primiţi 130 de lei, pentru 2.500 de lei, primiţi 3.250 de lei. Scopul final al atacatorilor este furtul de bani şi date, iar dacă victima efectuează o astfel de plată, aceştia întrerup comunicarea şi îi blochează numărul. Canalul de Telegram conţine un număr semnificativ de dovezi pentru plăţile deja efectuate pentru a câştiga încrederea şi altor victime.”

De asemenea, oferte de muncă similare au fost identificate şi pe diferite grupuri de Facebook care promovează lucrul de la distanţă sau câştiguri consistente pentru aprecierea şi abonarea la canale de pe YouTube.

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au trimis mai multe recomandări celor care sunt abordaţi pe WhatsApp sau pe orice platformă de socializare cu astfel de oferte. Astfel, în primul rând este important să verifice dacă oferta de muncă şi compania sunt legitime.

„Nu împărtăşiţi niciodată detalii bancare sau alte informaţii personale cuiva necunoscut. Chiar dacă escrocii vă oferă o sumă relativ mică de bani, iar ulterior realizaţi că este o înşelătorie, aceştia au deja informaţii pe care le pot folosi în viitoare tentative de fraudă. Nu plătiţi niciodată în avans pentru a primi o oportunitate de muncă: o afacere legitimă nu vă va cere niciodată bani în schimbul unui loc de muncă, ci doar escrocii.        Nu aveţi încredere niciodată în ofertele de muncă care par prea bune pentru a fi adevărate. O slujbă bine plătită care necesită eforturi şi cheltuieli mici este un semnal de alarmă. Raportaţi şi blocaţi numărul suspect. Utilizaţi instrumente de securitate online, precum Bitdefender Scamio, un serviciu gratuit care ajută la detectarea încercărilor de fraudare şi a altor activităţi care vă pot pune în pericol datele personale şi financiare. Rămâneţi la curent cu cele mai recente înşelătorii”, au transmis reprezentanţii Bitdefender.

De asemenea, specialiştii din cadrul Bitdefender au realizat o listă de şapte paşi de urmat în caz că sunt persoane care au căzut în plasa escrocilor. Astfel, aceştia trebuie să:

1.           Faceţi capturi de ecran ale conversaţiilor, inclusiv ale plăţilor.

2.           Încetaţi orice comunicare, blocaţi utilizatorul şi părăsiţi grupul şi canalul de Telegram.

3.           Utilizaţi parole puternice şi unice pentru a vă securiza conturile online şi activaţi autentificarea în doi paşi.

4.           Rămâneţi vigilenţi cu privire la corespondenţa nesolicitată şi monitorizaţi-vă conturile.

5.           Raportaţi contul respectiv pe platforma de socializare.

6.           Depuneţi o plângere la poliţie şi informaţi banca.

7.           Anunţaţi prietenii şi familia cu privire la înşelătoria la care v-aţi expus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO