Business Hi-Tech

Sprint investeste 3 mld. dolari intr-o retea WiMax

10.08.2006, 19:01 19

Compania Sprint Nextel Corp, al treilea mare operator american de telefonie mobila, a anuntat ca va investi in urmatorii doi ani pana la 3 mld. $ (2,3 mld. euro) in constructia unei retele de date wireless de mare viteza, bazate pe tehnologia WiMax dezvoltata si sustinuta de Intel, cel mai mare producator de procesoare din lume, scrie presa internationala.
Conform operatorului, reteaua este construita cu scopul de a obtine majorarea veniturilor, prin lansarea unor noi servicii precum acces mobil la muzica, clipuri video si Internet. Operatorul va colabora cu companiile Motorola, Samsung si Intel pentru a dezvolta cipuri, echipamente de retea si pentru consumatori care sa poata accesa serviciile bazate pe WiMax. Conform analistilor citati de presa internationala, anuntul Sprint reprezinta un sprijin major pentru tehnologia WiMax, conferindu-i credibilitate, prin amploarea investitiei si a partenerilor implicati in proiect.
"Aceasta este in mod clar o mare victorie pentru Intel si toate celelalte companii care sustin Wimax", a comentat pentru New York Times Charles Golvin, analist al pietei wireless pentru compania de analiza Forrester Research. "Angajamentul facut de Sprint confera o credibilitate enorma WiMax", a adaugat el.
Prin WiMAX, semnalul radio se transmite pe distante mai mari decat in cazul tehnologiei Wi-Fi utilizate in prezent in hoteluri, aeroporturi etc. pentru acces la Internet. Tehnologia WiMAX le permite utilizatorilor aflati pe o raza de maximum 20 de kilometri in jurul statiei de baza sa beneficieze de conexiuni radio stabile de cel mult 10 Mbps.
Conform planurilor anuntate de operator, care are peste 50 de milioane de abonati, o prima varianta a serviciilor - de test - va fi lansata pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce in 2008 reteaua ar urma sa permita accesul a aproximativ 100 de milioane de utilizatori la serviciile WiMax. Sprint se asteapta ca tehnologia WiMax sa functioneze, in viitor, cu zeci de milioane de dispozitive electronice destinate consumatorilor.
Samsung a anuntat de altfel ca va incorpora, pana in 2008, tehnologia WiMax in intreaga sa linie de produse, de la televizoare si playere mp3 pana la camerele video digitale. La randul sau, Motorola, care produce atat telefoane mobile, cat si decodoare (set-top box) pentru televizoare, a anuntat ca va include tehnologia WiMax in produsele sale.
Echipamentele de retea si telefoanele mobile vor fi furnizate de Motorola si Samsung, ultima companie asteptandu-se sa obtina o cota importanta din investitia Sprint. Intel va furniza cipuri pentru laptop-uri si alte echipamente Wimax. Oficialii operatorului nu au dorit sa dea detalii asupra repartitiei investitiilor intre Intel, Motorola si Samsung.
Analistii pietei telecom sustin ca anuntul Sprint reprezinta o infrangere pentru Qualcomm, un producator major de tehnologii wireless, care a achizitionat recent o tehnologie concurenta.
De cealalta parte, reprezentantii Qualcomm au admis ca WiMax detine la aceasta data un avantaj din punctul de vedere al performantei retelei, insa sustin ca acesta va disparea odata cu lansarea viitoarei generatii a tehnologiei EV-DO de transmisie wireless a datelor.
In Romania, Orange, Romtelecom si Vodafone si-au exprimat intentia de a testa serviciile WiMax, iar operatorul american Clearwire, un sustinator al WiMax finantat de Intel, a cumparat recent doua companii romanesti care detin licente intr-o frecventa ce ar putea fi alocata WiMax.


Castig major

Investitia de 3 mld. $ a operatorului american de telefonie mobila, prima de o asemenea amploare, confera o credibilitate majora tehnologiei dezvoltate de Intel
Sprint sustine ca prima retea 4G din SUA va fi accesibila in 2008 pentru 100 de milioane de utilizatori
Samsung si Motorola anunta ca vor include tehnologia WiMax in toate produsele lor, de la telefoane si playere mp3 pana la televizoare si camere video

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO