Business Hi-Tech

Start-up-ul Vatis Tech, platformă pentru procesarea conţinutului audio-video, lansează o nouă versiune de model speech-to-text pentru limba română, care este cu 20% mai bună decât cea anterioară, şi se pregăteşte de extinderea la nivel internaţional

Adrian Ispas, cofondator şi CEO al Vatis Tech

Adrian Ispas, cofondator şi CEO al Vatis Tech

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.06.2023, 17:07 119

Start-up-ul local Vatis Tech, care a dezvoltat o platformă de recunoaştere vocală pentru procesarea conţinutului audio-video, lansează o nouă versiune de model speech-to-text pentru limba română, care este cu 20% mai bună decât cea anterioară, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat. În paralel, compania românească a lucrat la noi modele de transcriere pentru limbile engleză, germană, franceză, spaniolă şi a încheiat un parteneriat strategic cu Mediatel, principalul furnizor de soluţii pentru contact centere de pe piaţa din România.

„Odată cu această nouă versiune pentru limba română, care este cu până la 20% mai bună decât versiunea anterioară, am dus tehnologia aproape de nivelul maxim posibil de acurateţe. (...) Astfel, limba română este pusă pe harta tehnologiilor din întreaga lume, o hartă populată predominant de engleză”, a spus Adrian Ispas, cofondator şi CEO al Vatis Tech.

În continuare, Vatis Tech se pregăteşte de o scalare la nivel internaţional, reprezentanţii companiei explorând mai multe pieţe europene.

„Pe termen mediu şi lung, obiectivul nostru este să devenim principalul furnizor de speech-to-text pentru limbile europene. De aceea, pe toate pieţele externe unde vom fi prezenţi, nivelul de performanţă la care vom ajunge trebuie să fie apropiat de nivelul din piaţa locală. Investiţiile iniţiale pentru o nouă piaţă vor fi între 100.000 şi 200.000 de euro. Tehnologiile folosite în plan internaţional sunt similare şi la fel de complexe ca cele din România, diferenţa constând în faptul că pentru celelalte limbi acurateţea e de aproximativ 95%, în timp ce pentru română acurateţea trece constant de pragul de 97%, ceea ce face ca transcripturile generate automat să fie aproape perfecte conform spuselor clienţilor noştri”, a adăugat Adrian Ispas.

Vatis Tech a fost înfiinţată în anul 2020 de trei antreprenori români cu experienţă în dezvoltare software: Adrian Ispas, Emanuel Nazare şi Alexandru Topală. Compania a trecut prin mai multe runde de finanţare în valoare totală de 850.000 de euro, prima în 2021, iar a doua în 2023, au mai transmis reprezentanţii start-up-ului local.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO