Business Hi-Tech

Steve Jobs se bucura din plin de profiturile inregistrate de Apple

15.04.2005, 18:56 16

Producatorul american de echipament IT&C Apple a raportat pentru trimestrul intai din 2005 un profit net de 290 de milioane de dolari (226,5 milioane de euro), cu aproximativ 590% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste asteptarile analistilor.

Compania a avut pe primele trei luni ale anului incasari de 3,24 miliarde de dolari (2,53 miliarde de euro), cu 70% mai mari decat anul trecut.

Steve Jobs, directorul executiv al companiei, s-a declarat "incantat" de nivelul profitului si al veniturilor, ambele fiind recorduri trimestriale, scrie BBC.

Mai precis, vanzarile de playere de muzica digitala iPod au ajuns la 5,3 milioane de unitati in aceasta perioada, cu aproape 550% mai mari decat in primul trimestru din 2004. Desi fata de trimestrul anterior vanzarile de iPod au crescut cu 16% cantitativ, veniturile generate de acest segment au scazut cu 16 procente, dupa ce Apple a introdus modelul la pret scazut iPod Shuffle si a scazut preturile pentru iPod Mini si iPod Photo.

In acelasi timp au crescut si vanzarile de computere MacIntosh si laptopuri Powerbook, cu aproape 43%. Succesul Mac Mini, computerul un pic mai mare decat un pachet de tigari si cu pret sub 500 de dolari, a contribuit la acest rezultat.

Apple beneficiaza indirect din vanzarile de playere iPod compatibile cu Windows, pentru ca cei care cumpara astfel de aparate ajung in cele din urma sa devina cumparatori si ai computerelor Mac, care ruleaza sisteme de operare incompatibile cu Windows.

Oficialii Apple au observat ca din totalul vanzarilor sale, doua din cinci computere sunt cumparate de oameni care utilizeaza Mac pentru prima oara. Mai bine de 40% din vanzarile Apple au fost peste hotare, lucru care arata ca producatorul american a inceput sa fie recunoscut si la nivel mondial. Playerul iPod este la fel de popular in Europa Occidentala si in Asia.

"Apple merge cu toata viteza inainte si avem in pregatire cateva noi produse incredibile pentru anul viitor", a declarat Steve Jobs, fondatorul si directorul executiv (CEO) al companiei americane. El a apreciat ca trimestrul al doilea va fi un pic mai dificil. Directorul financiar al companiei, Peter Oppenheimer, a repetat chiar de trei ori de-a lungul unei conferinte de presa recente ca astfel de cresteri mari, precum cea inregistrata acum de Apple, nu pot fi sustinute pe termen lung. Oppenheimer a adaugat ca ar fi foarte multumit daca vanzarile ar creste constant cu 15%.

"Nu vad cum ratele recente de crestere ar putea continua la nesfarsit", a spus el.

Apple estimeaza in trimestrul doi incasari de 3,25 miliarde de dolari (2,53 miliarde de euro), dar un profit mai redus decat in primele trei luni.

Compania ar trebui sa fie sustinuta in viitorul apropiat de lansarea viitoarei versiuni a sistemului de operare, Mac OS X 10.4 Tiger. Oficialii Apple au spus ca actualizarea vechilor sisteme de operare va fi posibila incepand de pe 29 aprilie, la pretul de 129 de dolari (100 de euro).

Analistii au avut pareri impartite cu privire la rezultatele anuntate de Apple.

"Trimestrul doi este prin traditie cel mai bun la Apple, iar cifrele acestea sunt foarte bune", a spus Jim Fisher, vicepresedinte la Univest Wealth Management&Trust. Totusi, un alt analist a spus ca previziunile in privinta veniturilor pentru trimestrul trei sunt sub unele asteptari, ceea ce explica si usoara scadere a valorilor actiunilor Apple (cu 0,6%, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor financiare).

dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO