Business Hi-Tech

Succesul, noroc sau perseverenţă? Studiu de caz Bill Gates

Succesul, noroc sau perseverenţă? Studiu de caz Bill Gates

Bill Gates, fondatorul Microsoft: Când eram tânăr, credeam că banii şi puterea mă vor face fericit, aveam dreptate. Înainte să faci ceva perfect, fă ceva perfectibil. Cel mai bun angajat este un bărbat de 35 de ani, care are 40 de ani de experienţă în domeniu. În fiecare dimineaţă, dacă n-ai chef să te dai jos din pat, adu-ţi aminte că nu eşti încă printre cei bogaţi, care-şi permit să doarmă cât vor, şi-o să vezi ce chef de muncă te apucă imediat.

Autor: Andreea Mindrila

05.11.2011, 09:42 1822

E mai bine să fii norocos decât bun, spune o zicală. Şi poate că acest lucru este adevărat dacă vrei să fii doar bun, dar nu mult mai bun decât ceilalţi. Dar dacă vrei să construieşti sau să faci ceva măreţ, să realizezi aceste lucruri în actualul mediu instabil şi imprevizibil?

Recent, economiştii Jim Collins şi Morten Hansen au finalizat un studiu de cercetare desfăşurat pe parcursul a nouă ani care a avut ca subiecte unele dintre cele mai de succes afaceri ale timpurilor noastre, scrie The New York Times.

Studiul a analizat întreprinzători care au transformat afaceri mici în companii care au depăşit nivelul industriei cu un factor din zece în medii economice foarte turbulente.

Subiecţii sunt denumiţi 10X-eri, de la "de zece ori succes", scriu Collins şi Hansen. Natura studiului, cum prosperă unii oameni de afaceri într-un mediu incert, cum conduc în condiţii de haos, cum fac faţă unei lumi dominate de forţe care provoacă probleme care nu se pot anticipa uşor sau controla, i-a pus pe autori să se întrebe: "Care este rolul norocului?".

Dar cum se poate cuantifica ceva atât de evaziv cum este norocul?

Ieşirea din impas a venit prin considerarea norocului ca fiind un eveniment şi nu ceva nedefinit. S-a definit ca fiind un "eveniment norocos" evenimentul care îndeplineşte trei condiţii. În primul rând, un aspect semnificativ al evenimentului apare în cea mai mare parte sau în întregime independent de acţiunile întreprinzătorilor. În al doilea rând, eve­nimentul are o potenţială consecinţă semni­ficativă, favorabilă sau nefavorabilă. În al treilea rând, are un anumit grad de impre­vizibilitate.

În urma studiului am descoperit că norocul nu este cauza succesului, iar întrebarea corectă nu este "Eşti norocos?", ci "Fructifici bine norocul pe care îl ai?", spun autorii studiului.

Aceştia au creat un indicator pe care l-au numit rentabilitatea norocului (ROL).

Deci de ce a devenit Bill Gates un 10Xers punând bazele unei importante companii de software cu care a revoluţionat computerele personale?

La prima vedere Gates pare a fi incredibil de norocos. S-a întâmplat să se nască la timpul potrivit, într-o familie americană din partea superioară a clasei de mijloc, care a avut resursele financiare să-l trimită la o şcoală particulară. S-a întâmplat ca familia lui să-l înscrie la Lakeside School din Seattle care avea o conexiune Teletype la un calculator - prin intermediul căreia ar fi putut să înveţe să programeze - ceea ce era neobişnuit pentru şcoli la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970.

S-a întâmplat ca prietenul lui Gates, Paul Allen, să vadă un articol apărut pe coperta Popular Electronics în ianuarie, numit "Primul kit pentru microcomputere din lume care va rivaliza cu modelele comerciale". Era vorba despre Altair, proiectat de o companie mică din Albuquerque. Gates şi Allen au avut ideea de a transforma limbajul de programare Basic într-un produs care ar fi putut fi folosit de Altair, transformându-i astfel în primele persoane care ar vinde un asemenea produs pentru un computer personal. Gates a făcut facultatea la Harvard, care se întâmpla să aibă un calculator PDP-10 pe care l-ar fi putut folosi pentru a-şi dezvolta şi testa ideile.

Bill Gates a fost chiar norocos, nu-i aşa?

Bill Gates

Bill Gates, cu o avere netă de 59 miliarde de dolari, este cel mai bogat american din acest an. Averea sa a crescut cu 5 miliarde de dolari comparativ cu anul trecut. Fondatorul Microsoft a fost cel mai bogat american în fiecare an, din 1994, cu toate că se implică frecvent în acţiuni caritabile de amploare.

Da, a fost, dar nu datorită norocului el a devenit un 10X-er. Trebuie avute în vedere următoarele înrebări:

A fost Bill Gates singurul din acea perioadă care s-a născut într-o familie americană din partea superioară a clasei de mijloc?

A fost singurul născut la jumătatea anilor 1950 care a urmat un liceu cu acces la calculator?

A fost singurul care a urmat la jumătatea anilor 1970 o facultate care avea calculatoare? Singurul care a citit articolul din Popular Electronics? Singurul care ştia să programeze în Basic?

Răspunsul la toate aceste întrebări este clar nu.

Mii de oameni ar fi putut face în acelaşi timp ceea ce a făcut Gates, dar nu au făcut.

Diferenţa dintre Gates şi alţi oameni care au avut aceleaşi condiţii de viaţă, educaţie, aceleaşi oportunităţi, nu este norocul. Gates a mers mai departe, a profitat de acele circumstanţe norocoase şi a obţinut o mare rentabilitate a norocului său. Aceasta este marea diferenţă.

Toţi avem parte de noroc, bun sau rău, fie că ne place, fie că nu. Dar când ne uităm la 10X-eri vedem oameni ca Bill Gates care recunosc norocul într-o situaţie şi îl fructifică, lideri care caută evenimente norocoase şi le fructifică.

După ce au terminat de realizat analiza pe tema norocului, Collins şi Hansen şi-au dat seama că obţinerea unei rentabilităţi mari a norocului necesită un "muşchi mental". Există decizii inteligente şi decizii înţelepte.

"O formă a înţelepciunii este reprezentată de abilitatea de a judeca când este oportun să lăsăm norocul să ne perturbe planurile", scriu autorii. Norocul nu are acelaşi impact asupra noastră în diferite momente ale vieţii. Întrebarea este: când vine acel moment îl recunoaştem sau îl lăsăm să treacă pe lângă noi?, continuă aceştia. Şi, la fel de important, avem acest spirit fanatic, obsesiv să continuăm să profităm la maxim de aceste oportunităţi, să valorificăm cea mai mare parte a şanselor pe care le avem?

Pentru a obţine o mare rentabilitate a norocului trebuie acceptat acel eveniment norocos, trebuie renunţat la planurile obişnuite de viaţă şi trebuie insistat. Bill Gates nu a avut o repriză norocoasă după care a început să încaseze bani. El a continuat să muncească, să lupte, iar acest efort l-a făcut timp de mai mult de două decenii. Acesta nu este noroc, este o fructificare a norocului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO