Business Hi-Tech

Super-computere, de inchiriat cu ora

15.03.2005, 00:00 80


Supercomputerele care au ajutat la crearea personajelor si peisajelor din celebra trilogie Lord of the Rings pot fi inchiriate cu ora, a anuntat compania Weta, care detine un centru de tehnologie de mare putere in Noua Zeelanda.


Centrul de supercomputere a creat de asemenea efecte speciale si pentru alte filme science-fiction de mare succes, precum Van Helsing sau I, Robot.


Laboratoarele unesc practic mai multe computere de mare putere intr-un supercomputer (cluster), un model folosit in toate industriile unde este nevoie de o imensa putere a calculatoarelor pentru a efectua operatiuni in timp util (cerecetare medicala, astronomica, productii cinematografice, testari pentru componente auto sau pentru avioane). In total sunt utilizate 1.008 procesoare de mare putere Intel Xeon la 2,8 GHz, iar arhitectura foloseste servere IBM. Poate realiza 2,8 mii de miliarde de operatiuni pe secunda (2,8 teraflops), fiind pe locul 104 in lume ca putere de calcul.


Centrul din Noua Zeelanda utilizeaza pentru supercomputer platforme Linux Red Hat, dar aplicatiile pot fi testate si realizate sa ruleze pe orice tip de platforma. Centrul lucreaza acum la un proiect in lumea cercetarii medicale, la designul unui super-iaht pentru un miliardar excentric, dar si la efectele speciale pentru noi editii ale unor filme celebre, precum Frankenstein sau King Kong.


Noul sistem de inchiriere cu ora le permite companiilor care lucreaza in domenii care necesita astfel de operatiuni sa intre pe un site de Internet si sa spefice de ce anume au nevoie, ore de munca, putere de procesare si asa mai departe. In functie de timpul consumat si de numarul de procesoare implicate in activitate, compania plateste doar un cost minim, daca il comparam cu factura pentru achizitia unui astfel de super-computer pentru uz propriu.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO