Business Hi-Tech

TechAngels a investit 2,4 mil. euro în primul trimestru din 2022 în start-up-uri tech, triplu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Volumul de investiţii a fost în linie cu creşterea interesului pentru soluţii tech şi digitalizare”

Mălin-Iulian Ştefănescu, Preşedintele TechAngels.

Mălin-Iulian Ştefănescu, Preşedintele TechAngels.

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.04.2022, 12:01 93

Investitorii privaţi din cadrul asociaţiei TechAngels, care susţine ecosistemul de start-up-uri tech din România, au investit 2,4 milioane de euro în primul trimestru al anului 2022 în proiecte tech, de trei ori mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii companiei. În acelaşi timp, investitorii din cadrul TechAngels s-au întâlnit cu 37 de start-up-uri, din care 30% s-au prezentat pentru runde follow-on. Un segment de aproximativ 25% din totalul echipelor prezente la pitch-uri sunt în discuţii privind finanţarea.

„Anul debutează cu un trimestru solid din perspectiva sumelor alocate dar în acelaşi timp este marcat de precauţie, conform declaraţiilor a 65% dintre membrii noştri. Observăm aceeaşi tendinţă şi la nivel european unde s-a înregistrat o creştere de 33% a investiţiilor în startup-uri faţă de perioada similară a anului trecut. Mediul economic de la sfârşitul anului trecut, marcat de inflaţie şi explozia preţului energiei, apoi criza din Ucraina, cu efecte ample şi din punct de vedere economic, contribuie la creşterea incertidunilor, de aici şi atitudinea mai prudentă a unora dintre investitori şi chiar şi a unora dintre echipele startup-urilor. Totuşi, volumul de investiţii a fost, pe ansamblu, semnificativ, în linie cu creşterea interesului pentru soluţii tech şi digitalizare în toate industriile şi laturile vieţii”, a spus Mălin-Iulian Ştefănescu, Preşedintele TechAngels.

Astfel, aproape 55% dintre ideile prezentate în pitch-uri au fost dedicate în această perioadă digitalizării vieţii curente, spre exemplu - managementul sănătăţii, îngrijirii personale, al activităţilor sportive şi de timp liber, urmate de soluţii pentru afaceri, 45%, în domenii diverse - de la financiar, HR, servicii de teren, investiţii, marketing, servicii de sănătate, la agricultură. Din perspectiva soluţiilor tehnice, multe proiecte sunt platforme SaaS şi integrează automatizări, module AI, Deep Learning, robotizare, low sau no code.

„Cred că rezultatele acestui trimestru ne indică o consolidare a comunităţii TechAngels, care reuşeste să suţină cu resurse, chiar în perioade mai incerte, startup-urile aflate în dezvoltare şi care au nevoie de sprijin, know-how, coaching şi resurse financiare pentru a face saltul către o nouă etapă de creştere, pentru a scala, pentru accelerarea potenţialului. Se demonstrează importanţa reţelei şi a diversităţii din cadrul grupului nostru, capacitatea de a echilibra diferite puncte de vedere şi strategii de finanţare, pe lângă expertiza diversă disponibilă în grup”, a mai spus Mălin-Iulian Ştefănescu.

De asemenea, media investiţiilor realizate de investitorii TechAngel este de peste 20.000 euro, în condiţiile în care un procent de aproximativ o treime a optat să nu investească în acest trimestru, parte dintre aceştia fiind noi membri ai grupului.

Printre proiectele finanţate în primului trimestru al anului 2022, se regăseşte finanţarea organizată pentru dezvoltarea accelerată la nivel internaţional a start-up-ului de retail marketing  Tokinomo. Runda pre-serie A, în valoare de 1,7 milioane de dolari în care TechAngels au fost în lead este utilizată pentru scalarea soluţiei de marketing la raft, cu sprijinul roboţilor, concepută de echipa Tokinomo. În proiect s-au alăturat şi Early Games Venture şi IPP.

Pentru anul în curs, asociaţia TechAngels şi-a propus să continue ritmul constant de conectare cu fondatorii şi echipele startup-urilor şi să crească nivelul de implicare şi interactivitate în cadrul grupului de investitori.

„Intenţia este de a valorifica expertizele multiple şi de a favoriza schimbul de experienţe şi opinii în cadrul grupului. De asemenea, pentru investitori vor exista oportunităţi de învăţare şi actualizare legate de apartenenţa şi, respectiv accesul, la asociaţiile europene din care Tech Angels face parte.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO