Business Hi-Tech

Tehnologia accelereaza performantele in Formula 1

16.08.2004, 00:00 12

Progresele tehnologiei sunt responsabile pentru cele mai multe schimbari care apar in Formula 1, iar Formula 1 este sportul cel mai dinamic, si deci cel mai potrivit pentru a testa noile tehnologii, sunt de parere specialistii IT implicati in ?Marele Circ".
Marele Premiu al Ungariei, desfasurat ieri pe circuitul Hungaroring de langa Budapesta, a adus la un loc 10 echipe, fiecare cu cate doi piloti si o armata de oameni in jur. In aceste ?armate", expertii in tehnologia informatiei sunt mai mult decat simpli soldati.
?Formula 1 este un sport al tehnologiei. Tehnologia este ADN-ul acestui sport", a spus Andrew Collis, director de sponsorizare al companiei Hewlett-Packard (HP), unul dintre sponsorii echipei BMW Williams F1 inca din anul 2000.
Collis nu a precizat care este valoarea contractului cu echipa de Formula 1, si nici pe cati ani este valabil. ?Este un parteneriat pe termen lung si il vom prelungi atata timp cat suntem multumiti de rezultate", a spus el. HP a decis recent sa mareasca cuantumul sumelor investite in acest contract, insa cifra exacta nu a fost facuta publica.
Aproximativ 30% din totalul investitiilor facute de HP in echipa BMW Williams F1 merg catre tehnologie, a dezvaluit Andrew Collis. Restul este destinat operatiunilor de branding, marketing si alte concepte importante pentru imaginea HP ca sponsor in Formula 1.
?Am vrut sa ne implicam in viata acestei echipe de F1, dar in acelasi timp am vrut ca asta sa ne aduca vizibilitate", spune Collis. HP este in prezent sponsorul principal al BMW Williams F1, iar logo-ul companiei se bucura de o pozitie privilegiata pe caroseria masinii de curse.
Collis a povestit cat de elaborat a fost procesul in urma caruia s-a decis ca logo-ul de pe lateralele masinii sa nu fie desenat drept, la orizontala, ci inclinat.
?Am incalcat toate regulile companiei cu privire la identitate. Un desen aflat pe o masina care merge cu 300 de kilometri pe ora nu e chiar asa usor de vazut", a spus Andrew Collis. ?Insa avem rezultate foarte bune in ceea ce priveste vizibilitatea logo-ului pe masina de Formula 1".
Echipa BMW Williams F1 a castigat 16 titluri mondiale de-a lungul timpului, 9 in clasamentul constructorilor si 7 in cel al pilotilor. Pentru echipa lucreaza aproximativ 500 de oameni. Conducatori sunt celebrul Frank Williams (director, detine 70% din companie) si Patrick Head (director tehnic, are 30% din BMW Williams F1).
Mai multe detalii in suplimentul Business Hi-Tech din 25 august.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO