Business Hi-Tech

Tehnologia viitorului: mic, fara fir si inteligent

15.09.2004, 00:00 36



Cand tehnologia e impachetata in obiecte din ce in ce mai mici si cu din ce in ce mai multe functii, rezultatele se numesc gadget-uri. Cele mai de succes produse de acest gen sunt centrele multimedia portabile, dar nu trebuie uitate nici echipamentele de stocare a datelor.





Trabucul de mare capacitate



Soyo este o companie cu sediul in Taiwan, iar Soyo Cigar nu este o noua marca de trabucuri taiwaneze, ci un hard-disk portabil cu capacitatea de 20GB. Producatorii se lauda cu o rezistenta deosebita la socuri, ceea ce il face ideal pentru calatorii. Cutiuta adaposteste un hard-disk marca Toshiba si este realizata dintr-un aliaj de magneziu care poate absorbi socurile produse de eventuale caderi, sustine un expert de la Soyo. Acesta recunoapte, totusi, ca "trabucul" taiwanez nu poate supravietui unei caderi de la etajul 5.



Cantarind mai putin de 80g si avand dimensiunile unui carnetel de telefoane, incape lejer in buzunarul unui domn, dar cu siguranta s-ar pierde in poseta unei doamne.





Mai mic decat un pachet de tigari



Are 10cm lungime, 5cm latime si 1,7cm grosime. In acest spatiu au fost inghesuite un ecran LCD de inalta definitie, care poate reda pe cei 2,2" ai sai nu mai putin de 262.000 de culori, un hard-disk de 20 GB si o baterie. Rezultatul? La numai 400 de dolari, Gmini400 sta sa plesneasca de atata tehnologie. El poate sa redea 300 de ore de muzica in format digital, 80 de ore de film sau poate stoca 200.000 de fotografii digitale. Si, daca acestea nu sunt suficiente, poate rula si jocuri video.



Cum se stie, pentru dispozitivele mobile aplicatiile video devoreaza bateria cu un apetit deosebit. Gmini400 are insa un regim mai special. El reuseste sa ruleze filme timp de pana la 5 ore. Pentru muzica insa, cele 10 ore de functionare sunt suficiente pentru a acoperi un zbor Paris - New-York.





Bluetooth oriunde



Tehnologia de comunicatie fara fir Bluetooth, care cunoaste o raspandire din ce in ce mai larga, a primit suport acum si din partea Microsoftm, prin Windows XP ServicePack 2. Totusi, majoritatea calculatoarelor nu au integrata aceasta tehnologie.



Bluetooth Network Starter Kit de la IOGear reprezinta un mod de a adauga acest serviciu de conectare la orice calculator care detine un port USB. Pentru $130 computerul poate comunica cu alte dispozitive, cum ar fi tastaturi, mouse-uri, telefoane mobile, camere digitale sau PDA-uri, care detin la randul lor interfete Bluetooth. Nu stiu cum ati putea folosi tastatura de la o distanta de 100 de metri, cat este raza maxima de acoperire a Bluetooth, dar cu siguranta ati descoperi utilitatea lui atunci cand ati descarca informatii de pe PDA-ul dumneavoastra direct pe calculatorul din birou, desi va aflati 5 etaje mai sus.





Fara zgarieturi



Daca ai o colectie de CD-uri, fie ca este vorba despre una audio, fie de jocuri, nu se poate sa nu fi zgariat unul dincolo de limita de acceptare a vreunei unitati optice. Intr-un asemenea caz, singura solutie este aruncarea CD-ului. Aceasta sau incercarea de a-l repara.



GameDR Xcelerator de la Digital Innovations este un aparat care resusciteaza CD-urile zgariate. Folosind un lichid special si o roata cauciucata, dispozitivul elimina zgarieturile, lasand CD-ul ca nou.



Sistemul e simplu. Mai mult de 90% din masa CD-ului este plastic. Acesta este de obicei cel care se zgarie, informatia ramanand intacta. Xcelerator supune CD-ul unui tratament special prin care aplica cu ajutorul rotii de cauciuc un lichid transparent care acopera zgarieturile. Suprafata de plastic devine din nou clara, permitand accesul la informatiile de pe CD.





Ati uitat cheia de la... Internet





In cele mai multe hoteluri, accesul la Internet a devenit standard. La fel si conexiunea wireless. Unele hoteluri merg si mai departe: pe langa cheia de la camera, ele ofera si o cheie de acces prin conexiune radio (Wi-Fi) la Internet. Aceasta este produsa de Sweet Spot Solutions si poate oferi acces fara fir la Internet oriunde in cladirea hotelului.



O astfel de cheie stocheaza informatii despre client. Ea activeaza conexiunea Internet la numai trei secunde dupa ce a fost introdusa intr-un port USB 1.1 sau 2.0. Cheia nu necesita folosirea unei parole, eliminandu-se astfel problemele cauzate de uitarea ei.



Deocamdata exista pana la 800 de locatii ce ofera Internetul la cheie, toate acestea aflandu-se in Statele Unite. Cheile nu se gasesc in magazine, dar la urmaoarea vizita in San Francisco ati putea primi una impreuna cu cheia de la camera de hotel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO