Business Hi-Tech

Telefon 3G sau "dadaca wireless"?

11.07.2005, 15:46 18

Oricat de ciudat ar parea, inginerii au reusit sa micsoreze semnificativ diferenta dintre telefonul mobil si... acadea. Cel putin in viziunea utilizatorilor foarte tineri. Acum, celularul are si rolul de "acadea" care sa tina copilul ocupat atata timp cat este nevoie.

Telefoanele mobile de generatia a treia (3G) reprezinta ultima atractie in domeniu si, din acest motiv, operatorii de telefonie mobila incearca sa descopere tipul de continut video care va grabi procesul de penetrare a acestor servicii pe piata.

Unii specialisti au fost de parere ca elementul cheie va fi televiziunea pe mobil. Altii au spus ca, de fapt, serviciile pentru adulti vor atrage cei mai multi utilizatori. Se pare insa ca si filmuletele pentru copii pe telefoanele mobile 3G au o mare cautare, conform unui studiu realizat de IDC, celebra companie americana de cercetare si consultanta in domeniul tehnologiei si comunicatiilor.

Drept urmare, operatorul american de servicii de telefonie mobila Verizon a hotarat sa transforme telefonul mobil 3G intr-o "dadaca wireless". Aceasta are rolul de a capta si pastra atentia copilului. Cum? Timp de aproximativ trei minute, copiii se pot uita la scurte filmulete de desene animate din serialul Sesame Street prin intermediul serviciului Videocasting (VCast), lansat anul acesta. Putem lua drept exemplu un parinte care este extrem de ocupat si care trebuie sa rezolve urgent o problema de afaceri, sa trimita un e-mail de pilda.

Ce te faci daca exact in acel moment copilul vrea in parc sau pe terenul de joaca? Solutia? Copilul primeste telefonul 3G, adica practic o "mini-dadaca wireless" care il va tine pe acesta ocupat cat parintele rezolva problemele de serviciu.

Serviciul de livrare de continut multimedia pe telefon VCast a inregistrat o rata de succes de aproape 100% printre copiii care l-au incercat, spun analistii IDC. Si ceea ce este mai important este ca, pe langa faptul ca cei mici sunt instantaneu absorbiti de desenele animate de pe mobil, parintii au o reactie pozitiva la noul serviciu. Iar acest fapt va conduce cu siguranta la un numar mai mare de utilizatori care vor "adopta" serviciile 3G pentru a avea posibilitatea sa angajeze permanent "dadaca wireless".

Pe de alta parte, recent, departamentul de cercetare al companiei Intel a creat un alt tip de "dadaca wireless", care de data aceasta are numai rolul de a monitoriza ceea ce face copilul atunci cand este singur. Principiul e simplu: camera video incorporata intr-un ursulet de plus, dotata cu senzori de miscare, urmareste ceea ce face micutul si apoi transmite imaginile inregistrate pe calculatorul parintilor aflati la birou. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO