Business Hi-Tech

Telefonia IP, in ascensiune pe piata hoteliera

19.07.2004, 00:00 23

Cisco Systems a anuntat saptamana trecuta implementarea unei retele IP in infrastructura hotelului Sheraton din Cracovia, Polonia, in colaborare cu partenerii sai Nextira One si Nevotek. Contractul valoreaza 500.000 dolari, iar investitia ar putea deveni profitabila in doi, trei ani, spun reprezentantii hotelului.
Sheraton Cracovia, operat de Starwood Hotels & Resorts, este al doilea hotel din Europa care a implementat o astfel de retea, dupa Crowne Plaza din Dublin, si primul din lume care foloseste terminale cu display color LCD si touchscreen.
Existenta unei astfel de retele de comunicatii in hotel le da oaspetilor hotelului acces la Internet de mare viteza direct din camera, ca si la tot felul de servicii utilitare, precum rezervare de camere de conferinte, un ghid al orasului, cursul valutar, check-in si check-out electronic.
Toate serviciile sunt accesibile prin asa-numitele "telefoane IP", niste terminale care arata ca telefoanele obisnuite, numai ca sunt dotate cu un display color ce le face sa aiba functionalitate apropiata cu cea a unui laptop. In plus, cablurile prin care comunica aceste telefoane nu sunt clasice, cu 4 fire, ci cabluri de date, cu 8 fire, precum cele folosite in conectarea PC-urilor la retele sau la Internet.
Fiecare camera a hotelului este dotata cu doua telefoane IP (unul cu display, altul fara) si cu trei cabluri de date de tip FastEthernet (100 Mbps). In 60% din camere si in toate zonele publice ale hotelului (restaurante, bar, sali de conferinte) Internetul este accesibil si prin puncte wireless.



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO