Business Hi-Tech

Telefonia mobila si Internetul trag in sus France Telecom

30.10.2002, 00:00 14

Rezultatele pe primele noua luni ale grupului France Telecom, confirma tendinta pietei comunicatiilor: telefonia fixa se afla in declin, cresterile find asigurate de serviciile mobile si Internet.
Cifra de afaceri consolidata a operatorului de telecomunicatii France Telecom a crescut cu 9% in primele noua luni din 2002, comparativ cu perioada similara a anului trecut, informeaza La Tribune. Astfel, la 30 septembrie 2002 compania franceza avea o cifra de afaceri de 34,4 miliarde de euro, fata de 31,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2001.
Atat rezultatul trimestrial cat si cel inregistrat pe primele noua luni ale anului sunt in concordanta cu estimarile analistilor, apreciaza cotidianul La Tribune.
Pentru intregul an, conducerea France Telecom si-a revizuit in sens negativ previziunile referitoare la cresterea cifrei de afaceri. In prezent, France Telecom mizeaza pe o sporire a acestui indicator cu 8-9% si nu cu peste 10% cum estima anterior.
In schimb, compania si-a mentinut obiectivul referitor la cresterea EBITDA (profitul inainte de plata taxelor si impozitelor si de deducerea amortizarilor si deprecierilor) cu 15% in 2002 fata de 2001.
Dintre toate activitatile desfasurate de France Telecom si diviziile sale, cel mai bine s-a comportat Wanadoo, furnizorul de Internet al operatorului francez. Cifra de afaceri a Wanadoo a crescut cu 31,7% intre 30 septembrie 2001 si 30 septembrie 2002 ajungand la 1,4 miliarde euro.
Operatorul de telefonie mobila Orange, care face de asemenea parte din France Telecom, a obtinut si el rezultate bune.
Grupul Orange a obtinut numai din serviciile de telefonie mobila venituri totale pe primele noua luni ale anului de 11,5 miliarde de euro, cu 15,4% mai mult decat in perioada similara din 2001.
In cifra de afaceri totala de 12,5 miliarde euro sunt incluse in plus venituri din vanzarea de echipamente.
Orange Franta a obtinut in intervalul de timp ianuarie-septembrie 2002 venituri din serviciile de telefonie mobila de 5,2 miliarde euro, in crestere cu  13,7% fata de anul anterior. Orange UK (Marea Britanie) a inregistrat in acelasi interval de timp o crestere a veniturilor din servicii de 18,3% pana la 4 miliarde euro.
Venitul mediu pe client se inscrie in estimarile pe care le-a facut anterior conducerea companiei. Astfel, in Marea Britanie, venitul mediu pe client se ridica la nivel anual la 258 de lire sterline si la 380 de euro in Franta.
Gradul de utilizare a serviciilor non-voce a continuat sa creasca iar acestea au contribuit cu 14,2% la veniturile Orange UK pe trimestrul al treilea si cu 8,3% la cifra de afaceri a Orange Franta. Ambele procente au fost in crestere fata de trimestrul al doilea.
Cel mai modest s-a comportat divizia care asigura servicii de telefonie fixa, voce si date, in Franta. Cifra de afaceri a acesteia a scazut cu 5,5% in raport anual pentru a atinge la sfarsitul lunii septembrie 2002 14 miliarde euro.
Comunicatul publicat de France Telecom nu face nici o referire la datoriile companiei care cu putin timp in urma se ridicau la aproximativ 70 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO