Business Hi-Tech

Telefonia WiFi prinde la clientii de business

23.04.2003, 00:00 14

Pe langa accesul rapid al Internet, retelele WiFi vor oferi pe viitor si posibilitatea de accesa servicii de telefonie. Mai multe companii, printre care Cisco si Motorola, lucreaza in prezent la realizarea telefoanelor mobile WiFi.
Introducerea sistemelor de comunicare WiFi devine posibila in primul rand datorita reducerilor de costuri. Pretul echipamentelor WiFi a scazut de cinci ori in ultimii patru ani, iar tariful pentru un abonament de acces la retelele WIFI publice (de exemplu: in aeroporturi sau pe strada) va costa intre 30 si 50 de dolari pe luna. Desi pare relativ scump, reteaua WiFi va asigura toate transmisiile de date: voce, imagini, filme, stiri si televiziune digitala. Viteza de transfer a informatiilor este mult mai mare decat cea oferita in prezent de conexiunile pe cablu, iar inovatiile se tin lant in acest domeniu. Cisco lucreaza in prezent la eliminarea celei mai mari probleme a retelelor WiFi: emitatorul nu ofera "acoperire" mai mare de 100 de metri. Se spera ca proiectul realizat de Cisco va prelungi "acoperirea" WiFi la cativa kilometri.

Telefoanele WiFi ies la vanzare in iunie
Cea mai noua tendinta in domeniu este promovarea telefoniei WiFi. Producatorii de telefoane si cei care realizeaza echipamente pentru retele WiFi pregatesc deja telefoane ce nu vor avea nevoie de retele GSM sau 3G pentru a efectua apeluri. Cisco a anuntat ca va cheltui sute de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de comunicare wireless.
Telefonia WiFi va permite utilizatorului sa efectueze si sa primeasca apeluri folosind reteaua wireless a companiei la care lucreaza. Acest lucru va reduce in primul rand numarul de abonamente necesare unei companii pentru angajatii sai, dar nu va limita posibilitatile de comunicare. De asemenea, viteza de transfer a datelor va fi mult mai mare. Un dezavantaj il constituie, ca si in cazul tuturor echipamentelor WiFi, faptul ca libertatea de miscare este limitata.
Unul din dezavantaje ramane de asemenea viata scurta a bateriilor, apreciaza analistii Aberdeen Group. Lipsa de spatiu aparuta din necesitatea de a face echipamentele cat mai mici pune deja probleme bateriei, iar adaugarea kitului de conectare wireless va reduce drastic durata de functionare a telefonului sau handheldului care se poate conecta fara fir.
Cisco, cel mai mare producator de echipamente de retea, a decis sa lanseze pe piata primul telefon care se conecteaza exclusiv prin WiFi. Modelul mobil prezentat de expertii Cisco, care nu au vrut sa ii dezvaluie pretul, foloseste reteaua wireless a companiei pentru a efectua sau primi apeluri. Marii producatori de echipamente si cei care realizeaza telefoane mobile au inceput deja sa se concureze pe aceasta piata.
Motorola, Avaya si SpectraLink lucreaza deja la produse similare, iar hibridurile nu intarzie sa apara. Producatorii de celulare vor adauga telefoanelor lor optiuni de conectare wireless, altele decat GSM, scrie ZDNet.com, primele aparate urmand a fi gata in a doua jumatate a acestui an. Iar inovatiile nu se opresc aici.

Ce este WiFi
WiFi functioneaza cu ajutorul undelor radio, oferind posibilitatea de conectare la retea in perimetrul de 100 de metri pe care actioneaza emitatorul. Conectarea se face la viteze mari, ce permit transferul de date sau accesarea rapida a internetului. Astfel, la birou utilizatorii pot accesa reteaua companiei si cand se afla in curte sau in locul special amenajat pentru fumat, iar daca sunt acasa pot accesa internetul rapid in gradina sau in subsol. Toate echipamentele care se conecteaza la WiFi - laptopuri, handhelduri, telefoane - folosesc un modem special ce le ofera accesul la retea.

Wireless in zbor
Confirmand tendinta de extindere a acestui serviciu, producatorul american de avioane Boeing vrea sa echipeze pana anul viitor peste 100 de avioane cu retele wireless, care sa le ofere calatorilor posibilitatea de a se conecta la internet pentru transfer de date, pentru a-si citi emailul sau pentru a trece in vedere ultimele tranzactii realizate la bursa. Accesul la reteaua wireless nu va costa mai mult de 25 de dolari pe zbor, spun oficialii companiei. Boeing spera ca in 10 ani sa echipeze cu astfel de tehnologii peste 4.000 de aparate de zbor. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO