Business Hi-Tech

Telefonica: gata cu achizitiile de proportii

17.07.2007, 19:57 14

Oficialii operatorului spaniol Telefonica au anuntat ca nu vor mai face achizitii majore anul acesta, dupa ce, in ultimii zece ani, compania a cheltuit peste 100 mld. euro pentru a-si dezvolta operatiunile in 22 de tari din intreaga lume, scrie presa internationala.
Directorul financiar al companiei, Santiago Fern?ndez, a declarat ca se va axa pe cresterea interna a companiei, o declaratie primita cu entuziasm de catre investitorii ingrijorati de datoriile de circa 55,1 mld. euro ale operatorului.
"Am epuizat modelul de crestere bazat pe datorii. A venit timpul sa ne schimbam punctul de vedere si sa obtinem profit din activele pe care le detinem", a adaugat Fern?ndez.
Eforturile Telefonica de a revitaliza cresterea intr-un imperiu care se intinde din Chile pana in Cehia reprezinta un punct de reper pentru viitorul gigantilor telecom din Europa. Operatorul spaniol a gasit constant oportunitati de crestere si modalitati de a-si extinde operatiunile dincolo de tara de origine.
Prin contrast, rivali precum France Telecom si Deutsche Telekom s-au chinuit sa gaseasca noi surse de venituri. Telefonica inregistreaza una dintre cele mai mari rate ale profitului din industrie, iar valoarea de piata de circa 80 mld. euro a companiei este surclasata doar de Vodafone pe piata operatorilor din Europa.
Telefonica se confrunta insa cu multe dintre problemele invocate de operatorii rivali. Serviciile de telefonie fixa sunt amenintate de alternativele cu costuri reduse, precum apelurile de voce prin Internet, iar competitia pe piata Internetului de mare viteza este intensa. In plus, competitia acerba pe segmentul telefoanelor mobile a redus marjele profitului in majoritatea pietelor.
Planurile companiei de a creste organic inseamna ca Telefonica trebuie sa gaseasca noi metode de a reduce cheltuielile, precum si noi surse de venituri.
Fern?ndez subliniaza faptul ca recentele achizitii au oferit companiei resursele de care avea nevoie si sustine ca obiectivul ambitios pe care si l-a propus - dublarea profitului pe actiune pana in 2009 - este realizabil numai prin crestere organica.
Telefonica inca mai are de finalizat cateva achizitii minore, precum preluarea indirecta a unei participatii de 7,5% la operatorul Telecom Italia, pentru 2,3 mld. euro. De asemenea, compania doreste sa preia pachetul de actiuni de 50% pe care inca nu il detine la Vivo, o companie infiintata impreuna cu Portugal Telecom. Oficialii Telefonica intentioneaza sa-si dubleze participatia la China Netcom la 10% si nu au exclus posibilitatea unor achizitii in America Latina, unde cota de piata a companiei a inceput sa stagneze. In urma vanzarilor de bunuri, Telefonica va castiga o suma aditionala de 4,6 mld. euro.
Telefonica se asteapta la o crestere de 6-9% a veniturilor in 2007, comparativ cu cifra de 52,9 mld. euro raportata anul precedent. Estimarea privind profitul operational este si mai optimista, oficialii companiei asteptandu-se la un avans de 14-20% fata de suma de 9,4 mld. euro inregistrata cu un an in urma.
Cele mai multe venituri din totalul de 52,9 mld. euro inregistrat anul trecut au fost generate de catre Spania (19,57 mld. euro), urmata de catre zona Americii Latine (17,93 mld. euro). Europa a asigurat companiei 13,12 mld. euro, in timp ce restul veniturilor (2,28 mld. euro) au provenit din alte zone.
Ieri, actiunile Telefonica au crescut cu 9 centi pe bursa din Madrid, inchizand la 17,17 euro.


Miza e cresterea organica

Telefonica, operator prezent in 22 de tari de pe glob, renunta la achizitii majore in acest an, mizand pe cresterea organica.

Anul acesta, Telefonica spera sa atinga o crestere cu 6-9% a veniturilor si cu 14-20% a profitului operational.

Pana in 2009, compania spera sa isi dubleze profitul pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO