Business Hi-Tech

Telefonica plateste 26 mld. euro pentru operatorul britanic O2

01.11.2005, 19:16 14

Operatorul telecom spaniol Telefonica va prelua compania britanica de telefonie mobila O2 pentru suma de 17,7 miliarde de lire sterline (26 de miliarde de euro), asigurandu-si astfel accesul pe doua dintre principalele piete din Europa, Marea Britanie si Germania.

Se pare ca acest anunt oficial pune final zvonurilor privind intentia Telefonica de a achizitiona operatorul telecom rival olandez KPN pentru 20 de miliarde de dolari, informatie data de Wall Street Journal la inceputul lunii trecute.

Grupul spaniol nu are fonduri suficiente pentru a cumpara O2 prin forte proprii, astfel incat va apela la Citigroup, Goldman Sachs si Royal Bank of Scotland pentru imprumuturi. De altfel Citigroup si Goldman Sachs sunt si consultantii operatorului in aceasta tranzactie. Operatorul O2 este consiliat de Merril Lynch si de JP Morgan Cazenove (joint-venture pe piata britanica).

Tranzactia Telefonica-O2 este cea mai mare din domeniul telefoniei din Europa ultimilor cinci ani si ii are ca actori principali pe numarul cinci in domeniul telefoniei fixe si numarul sase in telefonia mobila europeana.

Anul acesta s-a vandut si operatorul de telefonie mobila Wind din Italia, care a fost preluat de un consortiu condus de omul de afaceri egiptean Naguib Sawiris in cadrul unei tranzactii de 19 miliarde de euro, care a inclus si datoriile companiei de aproape 7 miliarde de euro.

Afacerea demonstreaza inca o data interesul marilor operatori telecom pentru consolidarea afacerilor din domeniul comunicatiilor mobile, dupa ce France Telecom a cumparat integral Orange si apoi Amena, iar Deutsche Telekom a cumparat in SUA reteaua mobila a Cingular si a anuntat ca nici nu se pune problema vinderii diviziei sale mobile, T-Mobile.

Telefonica are si o divizie proprie de telefonie mobila, Telefonica Moviles, care opereaza in 15 tari si are peste 86,5 milioane de clienti. Numai pe trimestrul al doilea al 2005, Telefonica Moviles a avut afaceri de peste 4 miliarde de euro si profit net de aproape jumatate de miliard de euro. Grupul O2, care s-a desprins din fostul monopol telecom de stat din Marea Britanie (BT - British Telecom) este prezent in Marea Britanie, Germania si Irlanda, unde are peste 25 de milioane de clienti si afaceri de aproape 10 miliarde de euro pe an.

Oficialii operatorului telecom au anuntat luni ca pentru fiecare actiune O2 se vor plati circa 3 euro, cu 22% peste valoarea titlurilor inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. Operatorul de telefonie mobila britanic isi va pastra propriul brand si va ramane cu sediul central in Londra.

O2 a incercat sa isi consolideze afacerile prin achizitii proprii. Compania a urmarit atat evolutia Wind, cat si Amena pentru posibile achizitii, dar a considerat ca o astfel de tranzactie nu va aduce o valoare reala pentru banii cheltuiti.

Analistii au nominalizat in ultimul timp O2 ca fiind o posibila tinta de preluare, intrucat era unul dintre putinii operatori mobili independenti. De la inceputul acestui an, compania a fost tinta unor oferte de achizitii. Prima oferta a venit de la un consortiu format din Deutsche Telekom si KPN. La fel, concernul din Hutchison Whampoa din Hong Kong, care a lansat primele servicii de generatia a treia din Europa, s-a aratat interesat de achizitia acestui operator. Ofertele facute de acestia nu i-au impresionat insa pe actionarii companiei.

Grupul spaniol Telefonica a cautat in ultimul timp noi oportunitati de extindere in Europa si Asia, dupa ce timp de mai multi ani si-a consolidat activitatile din America Latina, fiind acum cel mai mare grup telecom din regiune. Compania a cumparat recent pachetul majoritar la Cesky Telecom pentru 2,7 miliarde de euro.

Telefonica a devenit de asemenea unul dintre actionarii China Netcom, cel mai mare grup telecom din zona si cu potentialul cel mai mare de crestere din Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO